1. Μετριάστε το λάδι που χρησιμοποιείτε στα νηστίσιμα
Τα όσπρια, τα λαδερά και οι σαλάτες μπορεί να γίνουν πολύ παχυντικά, αν χρησιμοποιείτε μεγάλες ποσότητες λαδιού. Μην ξεχνάτε ότι 1 κουτ. της σούπας δίνει περίπου 135 θερμίδες.
Επομένως, 1-2 κουτ. της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές.

2. Προτιμήστε τα προϊόντα “ολικής άλεσης”
Η παρουσία των φυτικών ινών στα ολικής άλεσης τρόφιμα προκαλεί ευκολότερα κορεσμό.

3. Χρησιμοποιείστε περισσότερο όσπρια και λαδερά, αντί για σκέτα ζυμαρικά, στα κυρίως γεύματά σας, για περισσότερες φυτικές ίνες.

4. Τα φρέσκα φρούτα ή χυμοί στο μπλέντερ (μαζί με τις ίνες τους) υπερέχουν από τους συσκευασμένους χυμούς, ακόμη κι αν αναγράφεται στη συσκευασία τους ότι είναι φρέσκοι.

5. Βάλτε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες στο νηστίσιμο διαιτολόγιο
Επιλέξτε: θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, (έως 1 χούφτα την ημέρα), ρύζι, μανιτάρια, σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι, σε ελεγχόμενες ποσότητες).
Επίσης, εξαιρετικοί και χορταστικοί είναι οι “συνδυασμοί” όπως: όσπρια με ρύζι, (π.χ. φακόρυζο), σαλάτες με μανιτάρια και σουσάμι, ρύζι ή ζυμαρικά ή λαχανικά με θαλασσινά ή
και μανιτάρια (π.χ. ριζότο θαλασσινών, ριζότο με μανιτάρια, χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, σουπιές με σπανάκι.

6. Μην παραλείπετε το πρωινό σας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει τσάι, 1-2 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης + 40 γρ. χαλβά + 3-4 ελιές.

7. Τα ενδιάμεσα γεύματα σάς τροφοδοτούν με ενέργεια, σας κόβουν την όρεξη και βοηθούν να μην τρώτε υπερβολικά στα κυρίως γεύματα.
Μερικές ιδέες για σνακ είναι: Παστέλι, φρούτα ή κριτσίνια ολικής άλεσης, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με φυτικό νηστίσιμο τυρί ή γάλα.

8. Μην το παρακάνετε με τα φρούτα, γιατί και αυτά παχαίνουν!
“Δικαιούστε” 3 μερίδες φρούτων την ημέρα.

9. Δείξτε εγκράτεια με το ψωμί και τον χαλβά!
Μια φέτα του τοστ ψωμί ολικής άλεσης είναι αρκετή για να συνοδεύσει ένα κυρίως γεύμα. Άλλωστε, τα περισσότερα από τα φαγητά της νηστείας (όσπρια, δημητριακά, πατάτες) είναι πλούσια σε άμυλο και δεν χρειάζονται τη “βοήθεια” του ψωμιού. Όσο για τον χαλβά από ταχίνι, πρέπει να τον καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες, γιατί παχαίνει!

10. Αποφεύγετε τα πολλά τηγανητά
Η προτίμηση στις τηγανητές πατάτες, τα τηγανιτά καλαμαράκια και τα τηγανητά λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές) κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι μια από τις πιο επικίνδυνες διατροφικές παγίδες, καθώς όλα αυτά απορροφούν μεγάλες ποσότητες λαδιού.
Γι’ αυτό, χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους.
Μην τα τρώτε καθημερινά και μην ξεπερνάτε τη μία μερίδα εστιατορίου.

Είναι Παθολόγος - Κλινικός Διατροφολόγος και μέλος της World Obesity Federation (WOF), της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.), της European Society of Lifestyle Medicine (ESLM) και της S.C.O.P.E (U.K.). Έχει λάβει πιστοποίηση εξειδίκευσης στην επαγγελματική εκπαίδευση για την Παχυσαρκία (Specialist Certification of Obesity Professional Education). Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα.