Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς μύθοι στη διατροφή που σαμποτάρουν την προσπάθειά σας για µια πιο ανάλαφρη, λεπτή και καλλίγραμμη σιλουέτα.

ΜΥΘΟΣ 1ος
Παραλείποντας ένα γεύμα γλιτώνεις θερμίδες και αδυνατίζεις γρηγορότερα.
Αν και μειώνονται πράγματι οι θερμίδες που παίρνει ο οργανισμός, η παράλειψη ενός ή περισσότερων τακτικών γευμάτων λαμβάνεται από τον οργανισμό σαν σήμα κινδύνου: Αναγκάζεται να περιορίσει τις καύσεις του προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο
έλλειψης τροφής, καταναλώνοντας κατά συνέπεια και σε αργότερους ρυθμούς τα αποθέματα λίπους.

ΜΥΘΟΣ 2ος
Τα πράσινα λαχανικά δεν παχαίνουν, και είναι η πλέον κατάλληλη τροφή για δίαιτα.
Απαραίτητα και οπωσδήποτε ωφέλιμα σε κάθε δίαιτα, τα πλούσια σε ίνες πράσινα λαχανικά μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του βάρους αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες καθώς ένα μέρος των κυτταρινών τους που δεν έχουν χωνευθεί από τον οργανισμό, δέχονται βακτηριδιακή μετατροπή στο παχύ έντερο. Επιπλέον, ακόμα κι αν καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες θα πρέπει να µη συνδυάζονται µε λιπαρά ντρέσινγκ ή μαγιονέζα, αλλά µε ελαιόλαδο.

ΜΥΘΟΣ 3ος
Τα παντζάρια περιέχουν σίδηρο και κάνουν καλό στο αίμα.
Άλλη μια πλάνη. Προφανώς, η πλάνη αυτή βασίστηκε στους συνειρμούς που προκαλεί το κόκκινο χρώμα των παντζαριών και όχι στη διατροφική τους αξία. Και αυτό, γιατί στην πραγματικότητα τα παντζάρια περιέχουν πολύ λίγο σίδηρο.

ΜΥΘΟΣ 4ος
Τα σπορ ανοίγουν την όρεξη.
Αν αυτό αποτελεί για κάποιους αφορμή για να αποφύγουν την άσκηση, αφορά περισσότερο τους αθλητές και τους μανιώδεις των σπορ παρά όσους αθλούνται για να διατηρηθούν σε φόρμα. Μια μέτρια άσκηση, όπως το ανέβασμα της σκάλας, λίγα λεπτά περπάτημα και µια ώρα την ημέρα ήπια γυμναστική, μετριάζουν την όρεξη, βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και αυξάνουν τπ διάθεση για έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής (και διατροφής).

ΜΥΘΟΣ 5ος
Οι μπανάνες παχαίνουν.
Το πιο παρεξηγημένο φρούτο σε ό,τι αφορά τις δίαιτες, που μπορεί να περιέχουν λίγο περισσότερες θερμίδες από ένα αχλάδι ή ένα µήλο, όμως σίγουρα κανείς δεν πάχυνε τρώγοντας μπανάνες. Μια μεσαία μπανάνα μπορεί να έχει 85 θερμίδες (το αχλάδι έχει 70
και το µήλο 50), είναι όμως πλούσια σε φώσφορο και κάλιο.

ΜΥΘΟΣ 6ος
Κάνω τεστ δυσανεξίας για να βρω ποιες τροφές με παχαίνουν.
Τα τεστ δυσανεξίας ή αλλεργίας χρησιμοποιούνται για κλινικές περιπτώσεις.
Δηλαδή, όταν το άτομο παρουσιάζει κάποιο δερματικό, πεπτικό σύμπτωμα
(π.χ. φούσκωμα, έμετος, διάρροια, ναυτία, αέρια κ.λπ.) ή άλλου τύπου σύμπτωμα (π.χ. φλεγμονή), όπως γίνεται στη δυσανεξία στη λακτόζη ή σε τροφικές αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς.
Αυτά τα τεστ δεν είναι ικανά να διαγνώσουν ποιες τροφές δεν είναι καλές για τον καθένα μας ή ποιες τροφές μας παχαίνουν λόγω δυσανεξίας. Ο ισχυρισμός είναι λανθασμένος,
καθώς, ακόμα και σε περιπτώσεις κλινικής δυσανεξίας, όταν τα εν λόγω τρόφιμα καταναλώνονται, δεν παχαίνουν τους ασθενείς.

ΜΥΘΟΣ 7ος
Υπάρχουν αποτελεσματικές δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος.
Η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος έχει προταθεί από τον Peter J. D΄Adamo, ένα Αμερικανό γιατρό Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής Ιατρικής, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο τύπος αίματος καθορίζει ποια φαγητά μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς να μας βλάπτουν, καθώς και τι είδους άσκηση μας χρειάζεται. Πολλοί συνάδελφοί του έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση αυτού του ισχυρισμού.

ΜΥΘΟΣ 8ος
Η ιριδολογία μπορεί να εξακριβώσει ποιες τροφές είναι ευεργετικές για την απώλεια βάρους.
Η ιριδολογία είναι μια ειδικότητα της εναλλακτικής ιατρικής που, ειδικά στο εξωτερικό, έχει πολλούς οπαδούς. Στηρίζεται στην υπόθεση ότι όλα τα νευρικά κύτταρα του σώματος καταλήγουν στα μάτια. Άρα, μια ευαισθησία ή μια πάθηση μπορεί να φανεί στην ίριδα του ματιού. Η εγκυρότητα της ιριδολογίας ως επιστήμης δεν έχει αποδειχθεί. Χαρακτηριστικά, μελέτες δείχνουν ότι η πιθανότητα μιας σωστής διάγνωσης με τη μέθοδο αυτή είναι τόση, όση και αν γινόταν στην τύχη.

ΜΥΘΟΣ 9ος
Το σπανάκι χαρίζει δύναμη.
Πρόκειται για ένα μύθο που έχει βασιστεί στο γεγονός ότι το σπανάκι περιέχει σίδηρο.
Το σπανάκι όμως περιέχει και το οξαλικό οξύ, που ενώνεται με τον σίδηρο, εμποδίζοντας την απορρόφηση του τελευταίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σπανάκι δεν είναι τελικά πολύ καλή πηγή σιδήρου. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, δεν μπορείτε να βασιστείτε στη διατροφή για να αποκτήσετε μυϊκή δύναμη. Δεν υπάρχει θρεπτικό συστατικό που να χαρίζει δύναμη. Για να δυναμώσετε τους μυς σας, πρέπει να γυμναστείτε.

ΜΥΘΟΣ 10ος:
Ο ανανάς καίει το λίπος.
Δεν καίει το λίπος – κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο – ούτε είναι αλήθεια ότι ο ανανάς αδυνατίζει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ανανάς έχει διουρητική δράση, ιδιότητα που τον κάνει κατάλληλο για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών και του πρηξίματος. Επίσης, ευνοεί την πέψη των πρωτεϊνών.

ΜΥΘΟΣ 11ος:
Θα χάσω βάρος παραλείποντας γεύματα.
Η παράλειψη γευμάτων οδηγεί νομοτελειακά σε τσιμπολόγημα ή σε υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια του κυρίως γεύματος της ημέρας. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η συνολική πρόσληψη θερμίδων να είναι τελικά μεγαλύτερη.

ΜΥΘΟΣ 12ος:
Πρέπει να αποφεύγω την κατανάλωση νερού στη διάρκεια του γεύματος.
Υπάρχει η υπόθεση ότι η κατανάλωση υγρών αραιώνει τα γαστρικά υγρά, οπότε δυσχεραίνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του γεύματος. Αυτό δεν ισχύει. Η παρουσία του νερού στην πέψη είναι θετική και δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερηθούμε το νερό, αν διψάσουμε κατά τη διάρκεια του γεύματος.

ΜΥΘΟΣ 13ος:
Πάντα ακολουθώ τις δίαιτες μόδας.
Υπάρχουν πολλές δίαιτες, που πολύ συχνά προβάλλονται από τα ΜΜΕ, αλλά και από μη επιστημονικά καταρτισμένα άτομα, χωρίς εμπεριστατωμένη ανάλυση.
Η υπόσχεση είναι πάντα η ίδια: η εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους σαν “μαγική συνταγή”. Ο μακρύς κατάλογος περιλαμβάνει: τη δίαιτα Atkins, τη δίαιτα Dukan, τη δίαιτα του γκρέιπφρουτ, τη δίαιτα της ζώνης. Από αυτές, καμία δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη ότι προσφέρει απώλεια βάρους, χωρίς επιβάρυνση στην υγεία.
Κάθε πρόγραμμα διατροφής απώλειας βάρους πρέπει να είναι εξατομικευμένο και να εφαρμόζεται με την παρακολούθηση ειδικού (ιατρού, διαιτολόγου κ.λπ.).

ΜΥΘΟΣ 14ος:
Τα αναψυκτικά προκαλούν κυτταρίτιδα.
Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι μεμονωμένα τρόφιμα ή ροφήματα προκαλούν κυτταρίτιδα. Ως κυτταρίτιδα χαρακτηρίζονται οι περιοχές του σώματος, οι οποίες, εξαιτίας του συσσωρευμένου λίπους και των χαλαρών ιστών, έχουν εικόνα “σβόλων” ή “φλοιού πορτοκαλιού”.

ΜΥΘΟΣ 15ος:
Η σοκολάτα προκαλεί ακμή.
Επιστημονικά δεδομένα καταρρίπτουν τον μύθο ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με την εμφάνιση ακμής και δερματίτιδας. Η ακμή είναι πλέον σίγουρο πως οφείλεται, κυρίως σε ορμονικές διαταραχές.

ΜΥΘΟΣ 16ος:
Το ψωμί και οι πατάτες κάνουν “ψωμάκια”.
Μύθος με μεγάλη ιστορία. Ούτε το ψωμί, ούτε η πατάτα έχουν πολλές θερμίδες. Σε γενικές γραμμές, μάλιστα, οι αμυλούχες τροφές και οι τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες έχουν λιγότερες θερμίδες από τα λιπαρά τρόφιμα. Έτσι, μια μέτρια πατάτα έχει περίπου 88 θερμίδες, ενώ μια φέτα ψωμί μόλις 70 θερμίδες.

ΜΥΘΟΣ 17ος:
Τα ζυμαρικά παχαίνουν.
Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν παχαίνει. Τα ζυμαρικά περιέχουν λίγες θερμίδες
(130 περίπου θερμίδες ανά 100 gr μαγειρεμένης ποσότητας). Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις λιπαρές σάλτσες με κρέμα γάλακτος και ζωικό βούτυρο που συνοδεύουν συνήθως ένα πιάτο ζυμαρικών μετατρέποντάς το σε “θερμιδική βόμβα”.

Είναι Παθολόγος - Κλινικός Διατροφολόγος και μέλος της World Obesity Federation (WOF), της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.), της European Society of Lifestyle Medicine (ESLM) και της S.C.O.P.E (U.K.). Έχει λάβει πιστοποίηση εξειδίκευσης στην επαγγελματική εκπαίδευση για την Παχυσαρκία (Specialist Certification of Obesity Professional Education). Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα.