Η Ελλάδα είναι από τις χώρες στις οποίες η κατανάλωση του καφέ αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητας έχοντας άρρηκτα συνδεθεί και με την κοινωνικοποίηση του ατόμου στα μέρη όπου αυτός καταναλώνεται. Δεν θα μπορούσε λοιπόν παρά μια ελληνίδα, η ερευνήτρια Δέσποινα Φραγκούλη και η ομάδα της, να ασχοληθεί με τη χρήση του καφέ σε άλλους τομείς πέραν των συνηθισμένων.
Τα εστιατόρια, η βιομηχανία ποτών και η οικιακή κατανάλωση καφέ παράγουν εκατομμύρια τόνους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ παγκοσμίως, σύμφωνα με την ερευνήτρια. Παρ’ όλο που η περισσότερη ποσότητα καταλήγει στις χωματερές, κάποιες ποσότητες χρησιμοποιούνται ως λίπασμα, ως πηγή βιοντίζελ ή αναμιγνύονται με ζωοτροφές. Κάποιοι επιστήμονες εξετάζουν τη χρήση τους για φίλτρανση νερού. Πρόσφατα πειράματα έδειξαν ότι ο αλεσμένος καφές σε μορφή σκόνης μπορεί να απαλλάξει το νερό από τα βαρέα μέταλλα που προκαλούν προβλήματα υγείας. Αλλά ένα επιπλέον βήμα είναι ο διαχωρισμός της σκόνης από το καθαρισμένο νερό. Η κα Φραγκούλη και η ομάδα της προσπάθησαν να απλοποιήσουν τη διαδικασία αυτή.