Σε μία Ελλάδα που κάθε καλοκαίρι χάνει ένα μεγάλο μέρος του φυσικού της πλούτου από τις πυρκαγιές, η ιδέα που παρουσιάζουμε παρακάτω θα σας φανεί απλά απαραίτητη και θα σας κάνει να αναρωτηθείτε γιατί δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η φύτευση δένδρων σε απομακρυσμένες περιοχές είναι μία εξαιρετικά αργή διαδικασία η οποία – μέχρι τώρα – απαιτεί ανθρώπους με κασμάδες και φτυάρια για να πραγματοποιηθεί, και αυτό μόνο για περιορισμένες εκτάσεις. Τον εκμοντερνισμό της διαδικασίας αυτής ανέλαβε η DroneSeed, μία αμερικανική εταιρεία η οποία χρησιμοποιεί πολλά drones, μικρά τηλεκατευθυνόμενα ελικοπτεράκια, για να φυτέψει σπόρους, να ψεκάσει ζιζανιοκτόνα και να παρακολουθεί παράλληλα και την ανάπτυξη των δένδρων.

Κατά κανόνα, ένα δάσος με ώριμα δένδρα αναπτύσσεται σε περίπου 100 με 300 έτη με φυσικό τρόπο. Και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν υπάρχει ανάγκη για αναδάσωση και αναδημιουργία του ίδιου του δάσους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ακόμα και για οικονομικούς λόγους (υλοτόμηση κλπ) και ειδικά σε περιοχές απόκρημνες και τραχιές όπου δεν μπορούν να προσεγγίσουν μηχανήματα. Στην περίπτωση αυτή, η λύση των drones προσφέρει εξαιρετική προσβασιμότητα σε οποιοδήποτε έδαφος, 3D απεικόνιση του εδάφους και αναγνώριση συγκεκριμένων μικρο-περιοχών στις οποίες υπάρχουν ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάπτυξη υγειών δένδρων.

Αρχικά, τα drones θα ψεκάζουν με ζιζανιοκτόνα την περιοχή για να δώσουν χώρο στα νέα δένδρα να μεγαλώσουν έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρουν 11 λίτρα υγρού και να ψεκάζουν με ακρίβεια 2 εκατοστών με βάση τις συντεταγμένες του GPS. Κατόπιν, φορτωμένα με σπόρους, θα πετούν σε συγκεκριμένες περιοχές και θα εξακοντίζουν το σπόρο στο έδαφος με ταχύτυτα 384 χλμ/ω με τη βοήθεια συμπιεσμένου αέρα. Σύμφωνα με την εταιρεία, ένα drone μπορεί να φυτεύει περίπου μέχρι 800 σπόρους την ώρα (συγκριτικά με τους 800 σπόρους την ημέρα που φυτέυει ένας μέσος άνθρωπος), καλύπτοντας έτσι 4.047 τ.μ. (0,4 εκτάρια) δάσους σε 1,5 ώρα σε πλήρη φόρτιση.

Η εταιρεία DroneSeed πραγματοποιεί ενέργειες για τη λήψη αδείας για ψεκασμό ζιζανιοκτόνων και θα λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Ελπίζουμε κάτι αντίστοιχο να έρθει σύντομα και σε ελληνικό έδαφος.

 

ΜΕΣΩAnderson J. "Tree-planting drones to speed up reforestation efforts", New Atlas
ΠΗΓΗDroneSeed
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).