Η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες. Οι πολυκυστικές ωοθήκες επηρεάζουν τη μία στις πέντε γυναίκες παγκοσμίως, τα 3/4 των οποίων δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν. Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) χαρακτηρίζεται τυπικά από υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, κύστες στις ωοθήκες, ακανόνιστη έμμηνο ρύση και προβλήματα στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Οι υπάρχουσες θεραπείες δυστυχώς δεν είναι πολύ αποτελεσματικές με ένα ποσοστό επιτυχίας κάτω από 30% κατά τη διάρκεια 5 έμμηνων κύκλων. Είναι ένα εξαιρετικά κοινό φαινόμενο, στο οποίο όμως δεν έχει δοθεί αρκετή προσοχή, ενώ δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα τις αιτίες εμφάνισής του.

Σύμφωνα με την ομάδα του Paolo Giacobini, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας, το ΣΠΩ μπορεί να πυροδοτείται πριν τη γέννηση από υπερβολική έκθεση του εμβρύου στην ορμόνη anti-Müllerian, κατά τη διάρκεια της κύησης. Η ορμόνη αυτή εμφανίζεται σε επίπεδα 30% υψηλότερα από το κανονικό σε έγκυες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και επειδή το ΣΠΩ εμφανίζεται σε ολόκληρες οικογένειες, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτή η ορμονική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο και στις κόρες τους.

Σύμφωνα με τη λογική αυτή, οι ερευνητές χορήγησαν την ορμόνη σε εγκυμονούντα ποντίκια και παρακολούθησαν τα νεογέννητα. Κατά την ανάπτυξή τους, αυτά εμφάνισαν τα βασικά χαρακτηριστικά διάγνωσης του ΣΠΩ, όπως καθυστερημένη εφηβεία, μη συχνή ωορρηξία, καθυστερήσεις στη σύλληψη και λιγότερους απογόνους. Η περίσσεια ορμόνης φάνηκε να πυροδοτεί την εμφάνιση των χαρακτηριστικών αυτών με την υπερβολική ενεργοποίηση συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων που ελέγχουν και αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Το θετικό είναι ότι η ερευνητική ομάδα κατάφερε να αναστρέψει το φαινόμενο αυτό στα ποντίκια με τη χορήγηση ενός φαρμάκου ρουτίνας (cetrorelix), το οποίο χρησιμοποιείται για να ρυθμίζει τα ορμονικά επίπεδα στις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν με εξωσωματική γονιμοποίηση. Η ομάδα ελπίζει ότι πριν το τέλος του 2018 θα καταφέρει να αρχίσει μία κλινική μελέτη, χορηγώντας cetrorelix στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες για να επαναφέρει την ωορρηξία στα κανονικά επίπεδα και συνεπώς να αυξήσει και την ικανότητα εγκυμοσύνης στις γυναίκες αυτές.

ΜΕΣΩKlein A "Cause of polycystic ovary syndrome discovered at last". New Scientist, 14/5/2018
ΠΗΓΗTata B et al. "Elevated prenatal anti-Müllerian hormone reprograms the fetus and induces polycystic ovary syndrome in adulthood". Nature Medicine (2018). doi:10.1038/s41591-018-0035-5
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).