Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων των Η.Π.Α., F.D.A. (U.S. Food and Drug Administration), εξέδωσε προειδοποίηση για το φάρμακο καναγλιφλοζίνη (canagliflozin), διαθέσιμο στην ελληνική αγορά ως Invokana ή Vokanamet.

Η καναγλιφλοζίνη (canagliflozin) χορηγείται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στους νεφρούς (SGLT2). Kαθώς το αίμα φιλτράρεται στους νεφρούς, η SGLT2 αναρροφά γλυκόζη από τα ούρα και τη διοχετεύει στην κυκλοφορία του αίματος. Αναστέλλοντας τη δράση της SGLT2, η καναγλιφλοζίνη αυξάνει την αποβολή της γλυκόζης μέσω των ούρων, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που προέκυψαν από δύο μεγάλες κλινικές μελέτες (CANVAS, CANVAS-R), το φάρμακο αυτό μπορεί να προκαλέσει διπλάσια αύξηση της πιθανότητας ακρωτηριασμού των άκρων ποδών σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, σε άτομα που λαμβάνουν συστηματικά το συγκεκριμένο φάρμακο και ειδικά σε αυτούς με περιφερική αγγειακή νόσο, νευροπάθεια και προηγούμενα έλκη στο πόδι (διαβητικό πόδι).

Οι ασθενείς σύμφωνα με τον F.D.A. θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τους υπεύθυνους γιατρούς τους εάν παρουσιάσουν νέα έλκη ή λοιμώξεις στα κάτω άκρα τους και στους άκρους πόδες τους.

Δεν θα πρέπει όμως να διακόψουν το φάρμακό τους χωρίς την εντολή του γιατρού τους διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση των επιπέδων σακχάρου τους.

ΠΗΓΗ"FDA confirms increased risk of leg and foot amputations with the diabetes medicine canagliflozin (Invokana, Invokamet, Invokamet XR)", FDA Safety Announcement, 16/5/2017
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).