Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων των Η.Π.Α., F.D.A. (U.S. Food and Drug Administration), εξέδωσε προειδοποίηση για το φάρμακο καναγλιφλοζίνη (canagliflozin), διαθέσιμο στην ελληνική αγορά ως Invokana ή Vokanamet.

Η καναγλιφλοζίνη (canagliflozin) χορηγείται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στους νεφρούς (SGLT2). Kαθώς το αίμα φιλτράρεται στους νεφρούς, η SGLT2 αναρροφά γλυκόζη από τα ούρα και τη διοχετεύει στην κυκλοφορία του αίματος. Αναστέλλοντας τη δράση της SGLT2, η καναγλιφλοζίνη αυξάνει την αποβολή της γλυκόζης μέσω των ούρων, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που προέκυψαν από δύο μεγάλες κλινικές μελέτες (CANVAS, CANVAS-R), το φάρμακο αυτό μπορεί να προκαλέσει διπλάσια αύξηση της πιθανότητας ακρωτηριασμού των άκρων ποδών σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, σε άτομα που λαμβάνουν συστηματικά το συγκεκριμένο φάρμακο και ειδικά σε αυτούς με περιφερική αγγειακή νόσο, νευροπάθεια και προηγούμενα έλκη στο πόδι (διαβητικό πόδι).

Οι ασθενείς σύμφωνα με τον F.D.A. θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τους υπεύθυνους γιατρούς τους εάν παρουσιάσουν νέα έλκη ή λοιμώξεις στα κάτω άκρα τους και στους άκρους πόδες τους.

Δεν θα πρέπει όμως να διακόψουν το φάρμακό τους χωρίς την εντολή του γιατρού τους διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση των επιπέδων σακχάρου τους.