Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας με επικεφαλής τον Mark Connors ταυτοποίησαν ένα αντίσωμα ενός ασθενή προσβεβλημένο από τον ιό HIV (που προκαλεί το AIDS) το οποίο εξουδετέρωσε το 98% των στελεχών του ιού που είχαν απομονωθεί για έρευνα, συμπεριλαμβανομένων και των 16 από τα 20 στελέχη που ήταν ανθεκτικά σε αντισώματα της ίδιας κατηγορίας. Το εντυπωσιακό εύρος και η ισχύς του συγκεκριμένου αντισώματος N6, το τοποθετούν σαν σημαντικό υποψήφιο για περαιτέρω ανάπτυξη θεραπειών για τον ιό HIV.

Η ταυτοποίηση αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον ιό HIV είναι πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία διότι ο ιός μεταβάλλει γρήγορα τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνειά του για να ξεφύγει από την αναγνώριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το 2010, επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) ανακάλυψαν το αντίσωμα VRC01 το οποίο σταματά το 90% των στελεχών του ιού από το να προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Όπως και το VRC01, το Ν6 εμποδίζει τη μόλυνση συνδεόμενο με την περιοχή CD4 του ιού HIV εμποδίζοντας με τε σειρά του τον ιό να συνδεθεί με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι το N6 εξέλιξε ένα μοναδικό τρόπο σύνδεσης που εξαρτάται λιγότερο από τις εναλλασσόμενες περιοχές της επιφάνειας του ιού (περιοχή V5) και εστιάζει περισσότερο σε άλλες οι οποίες μεταβάλλονται σχετικά λιγότερο μεταξύ των στελεχών του ιού. Αυτό επιτρέπει στο N6 να προσπερνά τις αλλαγές στην επιφάνεια του ιού, συμπεριλαμβανομένης και της σύνδεσης των σακχάρων στην περιοχή V5, που αποτελεί τον κύριο μηχανισμό με τον οποίο ο ιός HIV αναπτύσσει αντίσταση σε άλλα αντισώματα της κατηγορίας του VRC01.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το αντίσωμα N6 μπορεί να προσφέρει δυνατότερα και σταθερότερα πλεονεκτήματα στην πρόληψη και τη θεραπεία λόγω της ισχυρής του δράσης ενώ θα μπορεί να χορηγηθεί και υποδορίως (μέσω του υποδορίου στρώματος λίπους).