Για πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τα βακτήρια για τα οποία χρειαζόμαστε επειγόντως νέα αντιβιοτικά, λόγω της επικίνδυνης αύξησης της ανθεκτικότητάς τους στα ήδη υπάρχοντα. Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε το Escherichia coli, το γνωστό κολοβακτηρίδιο, το οποίο αποτελεί θανάσιμη απειλή στα νοσοκομεία, ενώ επίσης αποτελεί την πιο συχνή αιτία λοιμώξεων του ουροποιογεννητικού συστήματος, οι οποίες επηρεάζουν περίπου 250 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, κυρίως γυναίκες.

Η λίστα του ΠΟΥ θα παρουσιαστεί στη συνέλευση των G20 στο Βερολίνο, όπου τα 20 πλουσιότερα κράτη στον κόσμο θα συζητήσουν πώς θα πληρώσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες για να αναπτύξουν καινούρια αντιβιοτικά, κάτι το οποίο είναι οικονομικά ασύμφορο για αυτές.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα πρέπει να τεθούν προτεραιότητες γιατί μέχρι στιγμής η έρευνα για νέα αντιβιοτικά στοχεύει κυρίως σε βακτήρια στα οποία είναι πιο εύκολο να μελετηθούν και να αναπτυχθούν τα νέα φάρμακα και όχι σε αυτά που προκαλούν τις μεγαλύτερες βλάβες.

Σύμφωνα με ερευνητές του ΠΟΥ, τα κριτήρια με τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν τα ανθεκτικά βακτήρια είναι η συχνότητα ανθεκτικότητας, ο αριθμός των φαρμάκων στα οποία είναι ανθεκτικά και τέλος ο αριθμός και η συχνότητα της πρόκλησης θανατηφόρων περιστατικών.

Η μεγαλύτερη ανάγκη εστιάζεται σε αντιβιοτικά για τα βακτήρια Acinetobacter, Pseudomonas αλλά και μέλη της οικογένειας των εντεροβακτηρίων, τα οποία και είναι ανθεκτικά στις καρβαπενέμες, ισχυρότατα αντιβιοτικά ύστατης λύσης. Στα εντεροβακτήρια ανήκει και το E. coli, το οποίο και ευθύνεται για ένα μεγάλο αριθμό θανατηφόρων πνευμονικών λοιμώξεων και λοιμώξεων του αίματος, κυρίως στα νοσοκομεία.

Το E. coli είναι επίσης η αιτία για τις περισσότερες λοιμώξεις του ουρογεννητικού σωλήνα (π.χ. ουρολοιμώξεις), οι οποίες συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Περίπου το 50% των γυναικών θα εμφανίσει μία τουλάχιστον φορά στη ζωή τους μία τέτοια λοίμωξη. Μέχρι τώρα, τα αντιβιοτικά που λειτουργούν κάνουν τις λοιμώξεις αυτές μία απλή υπόθεση αλλά εάν αποτύχουν, η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί στα νεφρά αλλά και στο κυκλοφορικό σύστημα με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε μία ενδεχομένως θανάσιμη απειλή. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τέτοια ανθεκτικά βακτήρια έχουν δυστυχώς αρχίσει και εμφανίζονται αρκετά συχνά.

Σύμφωνα με τον Abdul Ghafur από το Apollo Specialty Hospital του Chennai στην Ινδία και ειδικό στην αντιβιοτική ανθεκτικότητα, σε σοβαρές περιπτώσεις ανθεκτικών ουρολοιμώξεων δεν υπάρχουν πολλές επιλογές εκτός από τη χορήγηση ενδοφλέβιας κολιστίνης, στην οποία όμως αυξάνεται συνεχώς η ανθεκτικότητα, ενώ έχουν επίσης παρατηρηθεί και βακτηριακά στελέχη ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά.

Θεωρείται ότι η ανθεκτικότητα στην κολιστίνη που κάνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μη αντιμετωπίσιμες οφείλεται στη χρήση μεγάλων ποσοτήτων αυτού ως παράγοντα ανάπτυξης σε εκτροφεία ζώων στην Κίνα.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι η πρόληψη δημιουργίας ανθεκτικών βακτηρίων μέσω της λελογισμένης χρήσης των αντιβιοτικών είναι πρωταρχικής σημασίας, αλλά επίσης και ότι είναι απαραίτητο να εξελίξουμε και κάποια νέα αντιβιοτικά το γρηγορότερο δυνατό.

ΜΕΣΩMacKenzie D. "UTIs could soon be life-threatening without new antibiotics", New Scientist, 27/2/2017
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).