Πρόκειται για την πρώτη διεθνώς τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη που προσπάθησε να αξιολογήσει την δυνατότητα των χάλκινων ή/και μαγνητικών βραχιολιών να ελέγχουν τον πόνο, το οίδημα και την εξέλιξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του York.

Επιλέχθηκαν 70 ασθενείς με ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα οι οποίοι φόρεσαν 4 διαφορετικά βραχιόλια για διάστημα 5 μηνών. Καθ’ όλο το διάστημα αυτό καταγραφόνταν η ένταση του πόνου τους, η κινητικότητά τους και η φαρμακοθεραπεία τους. Πέντε εβδομάδες από την αρχή της μελέτης ελήφθησαν και δείγματα αίματος για να ελεγχθεί η ένταση των φλεγμονωδών στοιχείων τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα των χάλκινων και μαγνητικών βραχιολιών είναι ανάλογη με αυτή του ψεύτικου (εικονικού) φαρμάκου (placebo).

Πολλοί είναι οι λόγοι που οι ασθενείς πιστεύουν ότι τα βραχιόλια έχουν κάποια θετική δράση:

  1. Η έντονη και ανεξέλεγκτη διαφήμιση από τον τύπο, γραπτό και ηλεκτρονικό.
  2. Η χρησιμοποίησή τους σε φάσεις έξαρσης της νόσου, όταν οι ασθενείς δεν καλύπτονται από τα συνηθισμένα φάρμακα. Τις φάσεις έξαρσης όμως τις ακολουθούν φάσεις ύφεσης, ανεξάρτητες από τις θεραπείες τις οποίες οι ασθενείς συνδέουν με την δράση των βραχιολιών.
  3. Το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου. Είναι πλήρως μελετημένο και διεθνώς αποδεκτό ότι σε ποσοστό που πολλές φορές φθάνει και το 50%, οι ασθενείς αισθάνονται καλά ακόμη και εάν τους χορηγήσουμε ψεύτικο φάρμακο. Γι’ αυτό άλλωστε όλες οι μελέτες που γίνονται για να μελετηθεί η δραστικότητα των νέων φαρμάκων γίνονται με διπλό τυφλό τρόπο, συγκρινόμενες με placebo.

Τα κέρδη των εταιρειών που πωλούν μαγνητικά και χάλκινα βραχιόλια πλησιάζουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια μόνον στις Η.Π.Α. και η σχετική μόδα άρχισε το 1970.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί μια σχετική μελέτη με επικεφαλής τον Rashid Deane από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Rochester που έδειξε ότι η χρόνια χρήση χαλκού συνδέεται με την νόσο του Alzheimer.

ΠΗΓΗRichmond SJ, Gunadasa S, Bland M, MacPherson H "Copper Bracelets and Magnetic Wrist Straps for Rheumatoid Arthritis – Analgesic and Anti-Inflammatory Effects: A Randomised Double-Blind Placebo Controlled Crossover Trial", PLoS ONE 8(9): e71529. doi:10.1371/journal.pone.0071529
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.