Ένα από τα στερεότυπα κλινικά ευρήματα στη διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι και η απώλεια του ύψους. Βέβαια, αρκετές γυναίκες που έχουν σίγουρη και διαγνωσμένη εργαστηριακά οστεοπόρωση περί την εμμηνόπαυση, δεν παρουσιάζουν απώλεια ύψους ή δεν αντιλαμβάνονται ότι απώλεσαν ύψος για διάφορους λόγους.

Από την άλλη πλευρά  άλλες γυναίκες σε μεγαλύτερες ηλικίες παρουσιάζουν απώλεια ύψους και δεν έχουν οστεοπόρωση. Τότε λέμε ότι αυτό οφείλεται στην χρόνια αφυδάτωση των μεσοσπονδυλίων δίσκων και όχι σε μείωση του ύψους των σπονδύλων. Το θέμα είναι αρκετά ενδιαφέρον από επιστημονικής πλευράς αλλά η διάγνωση της οστεοπόρωσης δεν μπαίνει πλέον από την πιθανή απώλεια ή μη ύψους.

Παρ’ όλα αυτά μία ομάδα ερευνητών επιμένει ότι από την απώλεια του ύψους μιας γυναίκας μπορούν να διαπιστώσουν προληπτικά εάν η γυναίκα αυτή έχει οστεοπόρωση και μάλιστα με κατάγματα σπονδύλων, χαμηλή οστική μάζα και χαμηλή βιταμίνη D.

Αφού δημιούργησαν ένα ειδικό πρόγραμμα ανέλυσαν τα νοσοκομειακά αρχεία 66.021 ασθενών (25.792 ανδρών και 40.229 γυναικών) για 3 έως 4 χρόνια και διαπίστωσαν ότι η προοδευτική απώλεια ύψους είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να διαπιστώσει κάποιος εάν ο συγκεκριμένος ασθενής έχει σοβαρή οστεοπόρωση με κατάγματα, χαμηλή οστική μάζα και υποβιταμίνωση D.

Tα ευρήματα αυτά, εάν επιβεβαιωθούν και από άλλους ερευνητές, θα μας δώσουν μια φθηνή προληπτική προσέγγιση για την καλύτερη διάγνωση της οστεοπόρωσης.
ΠΗΓΗMikula AL et al. "Validity of height loss as a predictor for prevalent vertebral fractures, low bone mineral density, and vitamin D deficiency." Osteoporos Int. 2017 May;28(5):1659-1665. Epub 2017 Feb 3.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.