Πρόκειται για μια μέθοδο της εναλλακτικής ιατρικής. Ο εκπαιδευμένος χειροπράκτης εφαρμόζει αιφνίδια πίεση στις αρθρώσεις με σκοπό να διορθώσει την δομική τους διαταραχή και να βελτιώσει την λειτουργία τους. Η χειροπρακτική εφαρμόζεται κυρίως σε παθήσεις της οσφυϊκής και αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Η χειροπρακτική εφαρμόστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1880 μ.Χ. και κατόρθωσε να γίνει από τις συχνότερες επιλογές στην εναλλακτική ιατρική. Ιδρυτής της μεθόδου είναι ο γιατρός Daniel David Palmer από το Davenport της Iowa. Στις ΗΠΑ υπάρχουν περί τους 60.000 εκπαιδευμένους χειροπράκτες. Υπολογίζεται ότι 1 στους 3 ασθενείς με οσφυαλγία έχει επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά χειροπράκτη.

Σύμφωνα με τις απόψεις της χειροπρακτικής, οι πόνοι της σπονδυλικής στήλης οφείλονται σε υπεξαρθρήματα των σπονδυλικών αρθρώσεων. Στόχος της μεθόδου είναι με τις κατάλληλες μαλάξεις και την κατάλληλη πίεση να ανατάξει τα υπεξαρθρήματα. Ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της χειροπρακτικής υπάρχουν μόνο σε περιπτώσεις οσφυαλγίας ενώ για τα άλλα είδη μυοσκελετικού πόνου χρειάζονται περισσότερες μελέτες. Μεγάλο πρόβλημα για την απόδειξη της δράσης της χειροπρακτικής είναι η μη ύπαρξη εικονικού φαρμάκου στις σχεδιαζόμενες μελέτες.

Η χειροπρακτική είναι αρκετά ασφαλής. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και αφορούν: α) επιδείνωση της οσφυαλγίας λόγω επιδείνωσης της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου που προσπαθεί να θεραπεύσει, β) σύνδρομο ιππουρίδος και γ) εγκεφαλικό επεισόδιο σε χειροπρακτικές ασκήσεις σε περιπτώσεις αυχενικού συνδρόμου από τρώση της σπονδυλικής αρτηρίας (vertebral artery dissection). Ασθενείς με οστεοπόρωση, καρκίνο της σπονδυλικής στήλης και νευροπάθειες, καλόν είναι να αποφεύγουν την χειροπρακτική.

ΠΗΓΗNewman Tim. "Chiropractic: What Is Chiropractic Manipulation? Does It Work?." Medical News Today. MediLexicon, Intl., 18 Apr. 2016. Web. 21 Apr. 2016
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.