Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε την έγκρισή της για την κυκλοφορία δύο εμφυτευόμενων συσκευών νευροδιαμόρφωσης (neuromodulation) για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου της πλάτης και των ποδιών.

Το σύστημα Freedom-8A/4A Spinal Cord Stimulation (SCS) System κυκλοφορεί στην αγορά από την εταιρεία Stimwave Technologies Inc. για το χρόνιο πόνο της μέσης και των ποδιών.

Η συσκευή, που η εταιρεία αποκαλεί «electroceutical», έχει ήδη διατεθεί στο εμπόριο σε όλη την Ευρώπη για τη συγκεκριμένη ένδειξη.

Αναπτύχθηκε από επιστήμονες και μηχανικούς με επικεφαλής την συν-εφευρέτη και πρόεδρο της εταιρείας Laura Tyler Perryman, η τεχνολογία περιλαμβάνει μια μικροσκοπική ενέσιμη συσκευή με μικροτσίπ που μεταφέρει μικρούς παλμούς ενέργειας στα ηλεκτρόδια κοντά στα περιβάλλοντα νεύρα. Η συσκευή αυτή ξεκινά μία αντίδραση που δίνει τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να ανακατευθύνει ειδικά σήματα πόνου, παρέχοντας έτσι ανακούφιση από τον πόνο. Έτσι, η εξάρτηση από αναλγητικά φάρμακα μπορεί να μειωθεί δραστικά ή ακόμη και να εξαλειφθεί.

«Αυτή η τεχνολογία δεν είναι πλέον ένα επιστημονικό πείραμα ακαδημαϊκού τύπου, αλλά μια πραγματική βιώσιμη καινοτομία που μπορεί να ξεκινήσει αμέσως που χρησιμοποιείται από τους ασθενείς σε πόνο», δήλωσε η Perryman.

Η νευροδιαμόρφωση είναι μία εγκεκριμένη θεραπεία από τον FDA για πόνους στη μέση και το πόδι για περισσότερα από 30 χρόνια, αλλά η διαφορά για αυτήν την νέα συσκευή είναι το μικρό μέγεθος. Με μέγεθος μεταξύ 2 και 11 cm, μπορεί να εμφυτευθεί μέσω μιας κανονικής βελόνας, κάνοντας την εμφύτευση μια συντομότερη και λιγότερο δαπανηρή διαδικασία. Είναι επίσης ασύρματη, εξαλείφοντας την ανάγκη για καλώδια που συνδέονται με μια πηγή ρεύματος. Σε αυτά τα εξωτερικά καλώδια οφείλεται πάνω από το 80% των επιπλοκών που σχετίζονται με τη θεραπεία νευροδιαμόρφωσης, σύμφωνα με την εταιρεία.

Εκτός αυτού, η συσκευή δεν περιέχει εσωτερικές μπαταρίες ή άλλα τοξικά υλικά και στερεώνεται στη θέση της με μια άγκυρα να περιορίζει την κίνησή της. Είναι ένα «μόνιμο, μακροπρόθεσμο εμφύτευμα. Φυσικά συνεργάζεται πλήρως με τα νεύρα του σώματος επιτρέποντας μία ελευθερία της κίνησης που είναι αδύνατη με ογκωδέστερες εμφυτευμένες συσκευές», αναφέρει η δήλωση.

Οι ασθενείς μπορούν επίσης να υποβληθούν σε 3T ή 1.5T MRI σε ολόκληρο το σώμα χωρίς την αφαίρεση της συσκευής, «η οποία είναι μοναδική στον κλάδο», προσθέτει η εταιρεία.