Όσα έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα για την χρόνια οσφυαλγία δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα: “Γιατί κάποιοι άνθρωποι πάσχουν συχνότερα από άλλους από χρόνια οσφυαλγία και μάλιστα μερικές οικογένειες έχουν για πολλές γενεές αυτό το πρόβλημα;” 

Πριν από έξι χρόνια, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο King College του Λονδίνου βρήκαν ένα γονίδιο (PARK2) το οποίο είναι υπεύθυνο για την φυσιολογική δομή και αντοχή του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Κατά συνέπεια, η μη φυσιολογική λειτουργία του γονιδίου οδηγεί σε ταχύτερη εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων και χρόνια οσφυαλγία (Williams F., et al. 2012). Την περασμένη εβδομάδα μια άλλη ομάδα ερευνητών από το Department of Veterans Affairs στο Seattle στην Washington, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο King College του Λονδίνου, βρήκαν άλλα 3 γονίδια τα οποίοι συνδέονται με την χρόνια οσφυαλγία.

Οι συγγραφείς του σχετικόυ άρθρου, αφού μελέτησαν τα γονίδια 158.000 ενηλίκων ατόμων που κατάγονταν από την Ευρώπη εκ των οποίων οι 29.000 έπασχαν από χρόνια οσφυαλγία, διαπίστωσαν ότι η χρόνια οσφυαλγία συνδεόνταν πολύ με το γονίδιο SOX5 το οποίο είναι βασικό για την ανάπτυξη του αρθρικού χόνδρου και άλλων σχετικών κολλαγονικών στοιχείων του σκελετού από την δημιουργία του εμβρύου. Πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι τα ζώα που δεν διαθέτουν το σχετικό γονίδιο δεν αναπτύσσουν φυσιολογικό σκελετό και ιδιαίτερα στην σπονδυλική τους στήλη. Η παρουσία του SOX5 διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με την χρόνια οσφυαλγία και σε μια άλλη ομάδα 250.000 ατόμων εκ των οποίων οι 50.000 έπασχαν από χρόνια οσφυαλγία. Άλλα δύο γονίδια (CCDC26/GSDMC και DCC) απομονώθηκαν ακόμη, ένα που μάλλον έχει σχέση με την τάση για δισκοκήλη και ένα που φαίνεται ότι ρυθμίζει την διάθεση και την ευαισθησία των ατόμων για την ανάπτυξη χρόνιου πόνου. 

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ο χρόνιος δισκογενής πόνος δεν προέρχεται μόνο από τραυματισμούς ή από διάφορες παθήσεις, φλεγμονώδεις ή μη, αλλά έχει και ένα σημαντικό κληρονομικό υπόστρωμα το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν, τόσο στη διαγνωστική προσέγγιση όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.
ΠΗΓΗSuri P, Palmer MR, Tsepilov YA, Freidin MB, Boer CG, Yau MS, et al. "Genome-wide meta-analysis of 158,000 individuals of European ancestry identifies three loci associated with chronic back pain". PLoS Genet 14(9): e1007601 (2018).
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).