Γάντια με δονητικό μηχανισμό που φοριούνται 20 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας (ΟΑ) των χεριών κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Pain Medicine.

Ως γνωστόν η παθοφυσιολογία του πόνου της ΟΑ είναι πολύπλοκη και πολυπαραγοντική, καθώς μπορεί να συμμετέχουν τοπικοί παράγοντες όπως οι μηχανικές καταπονήσεις, η φλεγμονή και οι δομικές αλλοιώσεις στην άρθρωση αλλά και οι διαταραχές της πλαστικότητας του περιφερικού και κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η δόνηση φαίνεται ότι ελέγχει τον πόνο, αν και ο μηχανισμός δράσης της δεν έχει αποσαφηνιστεί επακριβώς, μάλλον μέσω της απόσπασης της προσοχής, της διάχυτης αναστολής της νευρομεταβίβασης τοπικά, της αναστολής της στο επίπεδο του νωτιαίου μυελού ή μέσω της διέγερσης των νευρώνων της αφής που μπλοκάρουν τη «μετάφραση» των επώδυνων ώσεων στον εγκεφαλικό φλοιό.

Οι επιστημονικές αναφορές για την επίδραση της δόνησης στην οστεοαρθρίτιδα είναι λίγες, ωστόσο στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες συσκευές που διαφημίζονται ως αναλγητικοί δονητές, από τις πολυθρόνες χαλάρωσης που προκαλούν ευεξία, τις διάφορες συσκευές μάλαξης, ή τα προαναφερόμενα γάντια που μέσω ήπιας συμπίεσης κάνουν μασάζ αυξάνοντας την παροχή αίματος στοχεύοντας στην αναλγησία.

Στην παραπάνω μελέτη οι ασθενείς αξιολογήθηκαν βάσει ερωτηματολογίων πόνου και υποβλήθηκαν σε μηχανικά τεστ αισθητικότητας (quantitative sensory testing – QST) σε όλη τη διάρκειά της. Υπενθυμίζουμε ότι το QST έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες στη διάγνωση και την παρακολούθηση αισθητικών νευροπαθειών και επώδυνων συνδρόμων, αλλά και τη διερεύνηση των μηχανισμών και των σωματοαισθητικών προτύπων του πόνου.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας έδειξαν ότι οι ασθενείς, κατά πλειοψηφία γυναίκες της λευκής φυλής, που φόρεσαν τα ειδικά αυτά γάντια που δονούνται μέσω μικρής ηλεκτρικής συσκευής είχαν σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο σε σύγκριση με τους μάρτυρες (P .05), ενώ δεν παρουσιάστηκαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τη διάθεση, τον ύπνο ή τις καθημερινές δραστηριότητες.

Όμως, παρ’ ότι όσοι φόρεσαν τα γάντια ανακουφίστηκαν από τον πόνο στα χέρια, επειδή το μέγεθος του δείγματος των εξεταζόμενων είναι μικρό (εφαρμόστηκε σε 34 ασθενείς σε σύγκριση με 35 μάρτυρες), οι ερευνητές τονίζουν πως αυτά τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δεν δικαιολογούν την ευρεία εφαρμογή τους σε ασθενείς με ΟΑ.

ΠΗΓΗJamison RN, Mei A, Edwards RR, Ross EL. "Efficacy of vibrating gloves for chronic hand pain due to osteoarthritis". Pain Medicine. September 2017. doi: 10.1093/pm/pnx230
Κωνσταντίνος Σαρόπουλος, Ορθοπεδικός
Γεννήθηκε το 1960 στο Αιγάλεω Αττικής. Αποφοίτησε από τη Σχολή Φυσικοθεραπείας το 1982 και την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1989. Έλαβε την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας το 1996. Εργάστηκε ως Υπεύθυνος Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας 1982-1996. Ως Ορθοπαιδικός εργάστηκε από το 1997 έως το 2000 στο Ορθοπαιδικό Τμήμα της «Κλινικής Παλαιού Φαλήρου του Ιατρικού Αθηνών» και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν ως Επιμελητής Α΄, όπου και συνεχίζει ως αναπληρωτής διευθυντής από το 2012. Από το 1996 ως σήμερα διατηρεί επίσης Ορθοπαιδικό Ιατρείο στην Αγία Βαρβάρα. Είναι μέλος του ΕΕΣ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίας Βαρβάρας από το 2003, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από 1-1-2013, και αιρετό μέλος του προεδρείου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν από το 2007 έως το 2015.