Μία νέα τεχνική για την παρασκευή ενέσιμων φαρμάκων σχεδιασμένη για να μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις ανακάλυψαν ερευνητές από το University του Buffalo. Η τεχνική αυτή αφαιρεί δυνητικά επικίνδυνα πρόσθετα, κυρίως τασιενεργά, από κοινά ενέσιμα φάρμακα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα τασιενεργά για τη διάλυση των δραστικών ουσιών σε υγρά διαλύματα τα οποία μετατρέπουν το φάρμακο σε ενέσιμο. Παρ’ όλο που η τεχνική αυτή είναι αποτελεσματική, τα διαλύματα που περιέχουν τασιενεργά και άλλα μη απαραίτητα συστατικά μπορούν να προκαλέσουν αναφυλακτικό σοκ, θρομβώσεις αιμόλυση και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το πρόβλημα αυτό προσπάθησαν να επιλύσουν ερευνητές προσεγγίζοντάς το με δύο τρόπους. Κατά την πρώτη προσέγγιση συρρίκνωσαν τα σωματίδια του φαρμάκου σε διαστάσεις νανοκλίμακας για να περιορίσουν την περίσσεια προσθέτων άλλα το μέγεθος των σωματιδίων εξακολουθούσε να είναι αρκετά μεγάλο για να χρησιμοποιηθεί σε ένεση. Η δεύτερη προσέγγιση χρησιμοποίησε τη νανοτεχνολογία για να δημιουργήσει ενέσιμα φάρμακα  από το μηδέν, κάτι που χρειάζεται πολύ χρόνο για να δώσει αποτελέσματα αλλά και πολλά νέα πρόσθετα με νέες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η νέα προσέγγιση διαφέρει γιατί βελτιώνει τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους παρασκευής ενέσιμων φαρμάκων με την απομάκρυνση όλων των τασιενεργών σε περίσσεια. Σε εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές διέλυσαν 12 φάρμακα με τη σειρά (cabazitaxel, testosterone, cyclosporine και άλλα) στο τασιενεργό Pluronic. Κατόπιν, μείωσαν τη θερμοκρασία του διαλύματος στους 4οC (τα περισσότερα φάρμακα παρασκευάζονται σε θερμοκρασία δωματίου) και αφαίρεσαν την περίσσεια Pluronic με μία μεμβράνη. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν φάρμακα που περιείχαν 100 με 1.000 φορές λιγότερα πρόσθετα.

«Για τα φάρμακα που μελετήσαμε, αυτό είναι ό,τι πιο κοντά στην εισαγωγή καθαρού, ενέσιμου φαρμάκου στο σώμα. Βασικά είναι ένας νέος τρόπος να συσκευάζει κανείς φάρμακα.», σχολιάζει ο συγγραφέας της μελέτης Jonathan Lovell και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά διότι δείχνουν ότι πολλά ενέσιμα φάρμακα μπορεί να βελτιωθούν μέσω μιας εύκολα υιοθετούμενης τεχνικής η οποία μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με επιπλέον πειράματα.

ΠΗΓΗJonathan F. Lovell et al. Therapeutic Surfactant-Stripped Frozen Micelles. Nature Communications, May 2016 DOI: 10.1038/ncomms11649
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).