Ο αγώνας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι συνεχής. Η νόσος αυτή εμφανίζεται σε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιας μορφής θεραπεία ή προληπτική μέθοδος.

Στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ εμφανίζονται κυρίως δύο τύποι βλάβης: οι πλάκες αμυλοειδούς και οι νευροϊνιδιακοί κόμβοι. Οι πλάκες αμυλοειδούς επικάθονται μεταξύ των νευρώνων ενώ οι κόμβοι αποτελούνται από ελαττωματικές πρωτεΐνες οι οποίες δημιουργούν συμπλέγματα τα οποία δυσχεραίνουν τη μεταφορά οργανιδίων και θρεπτικών συστατικών στους νευρώνες. Και οι δύο τύποι βλάβης αποτελούν κύριο στόχο της θεραπευτικής προσέγγισης μέχρι τώρα.

Οι νευροτοξικές πλάκες αμυλοειδούς, υπέυθυνες για την απώλεια μνήμης και γνωσιακών λειτουργιών στους ασθενείς αυτούς, στοχοποιήθηκαν από μία ερευνητική ομάδα στο Queensland Brain Institute (QBI) του University of Queensland στην Αυστραλία. Η ομάδα ανακάλυψε μία επαναστατική τεχνική αφαίρεσης των πλακών αμυλοειδούς χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο τύπο υπερήχων (focused therapeutic ultrasound) ο οποίος ακτινοβολεί ηχητικά κύματα στον εγκεφαλικό ιστό με μη παρεμβατικό τρόπο.

Τα ηχητικά αυτά κύματα πάλλονται πάρα πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να περνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (ένα επίπεδο προστασίας του εγκεφάλου από τα βακτήρια) ενεργοποιώντας έτσι τα μικρογλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου. Τα κύτταρα αυτά λειτουργούν ως «απορριματοφόρα», καθαρίζοντας τον εγκέφαλο από τις τοξικές πλάκες αμυλοειδούς που ευθύνονται για τα χειρότερα συμπτώματα της νόσου.

Το εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι η επαναφορά της λειτουργίας της μνήμης αγγίζει το 75%, σε ποντίκια, με μηδενικές βλάβες στον περιβάλλοντα εγκεφαλικό ιστό. Η ομάδα βρήκε ότι τα ποντίκια υπό θεραπεία εμφάνισαν βελτιωμένη απόδοση σε τρεις δοκιμασίες μνήμης: ένα λαβύρινθο, ένα τεστ αναγνώρισης νέων αντικειμένων και ένα τεστ αναγνώρισης περιοχών που πρέπει να αποφεύγουν.

«Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι με την καινοτομία του να θεραπεύουμε το Αλτσχάιμερ χωρίς φάρμακα», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Jürgen Götz, ένας από τους ερευνητές της ομάδας. «Η λέξη «επαναστατική» συχνά χρησιμοποιείται λανθασμένα, αλλά στην περίπτωση αυτή πιστεύω ότι αυτή η τεχνική αλλάζει ριζικά την κατανόηση της θεραπείας της νόσου και προβλέπω ένα λαμπρό μέλλον για την προσέγγιση αυτή».

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να προχωρήσει σε κλινικές μελέτες με ανθρώπους μέσα στο 2017.