Πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Ρευματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Leicester της Μεγάλης Βρεττανίας έδειξε ότι η προβολή στο Facebook είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον εντοπισμό ασθενών που πληρούν τα κριτήρια της φλεγμονώδους οσφυαλγίας από άλλες πιο συμβατικές προσεγγίσεις, όπως οι δημοσιεύσεις στον τύπο, ιδίως στην ανακάλυψη νεώτερων ηλικιακά ασθενών.

Οι ασθενείς με φλεγμονώδη οσφυαλγία συνήθως εμφανίζουν έντονο πόνο που επιδεινώνεται τη νύχτα, δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση και επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα εργασίας, την ψυχική ισορροπία και εν γένει την ποιότητα της ζωής τους. Εκτός του ιστορικού και της φυσικής εξέτασης, χρήσιμες εξετάσεις είναι η απλή ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία. Το σημαντικότερο για την πρόγνωση της πάθησης είναι η έγκαιρη διάγνωση, καθώς οι νεώτερες θεραπείες βελτιώνουν τη λειτουργική ικανότητα των ασθενών και καταστέλλουν την ενεργότητα της νόσου.

Ωστόσο, φαίνεται πως η διάγνωση της φλεγμονώδους οσφυαλγίας μπορεί να καθυστερεί κατά οκτώ και πλέον έτη, γεγονός που οφείλεται είτε στην αδυναμία των ίδιων των ασθενών να περιγράψουν τα φλεγμονώδη χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων τους, είτε στην αστοχία της αναγνώρισής τους από τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων με αποτέλεσμα την αντιμετώπισή τους ως πάσχοντες από τη συνήθη οσφυαλγία μηχανικής αιτιολογίας με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμου χρόνου όσον αφορά την έγκαιρη ιατρική παρέμβαση.

Από τους 585 συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη, πάνω από τα τρία τέταρτα ανιχνεύτηκαν μέσω του Facebook και οι υπόλοιποι με άλλους τρόπους. Η μέση ηλικία της ομάδας του Facebook ήταν τα 41,5 έτη, ενώ η μέση ηλικία της άλλης ομάδας ήταν υψηλότερη, περίπου τα 59,4 έτη. Τα τρία τέταρτα των ασθενών που συγκεντρώθηκαν ήταν γυναίκες. Το 56% της ομάδας του Facebook πληρούσε τα κριτήρια Calin και ASAS, αντίθετα με την ομάδα των διαφορετικών μεθόδων που τα πληρούσε μόνο το 39%. Η πλειοψηφία των ασθενών και από τις δύο ομάδες είχε επισκεφθεί οικογενειακό γιατρό, ενώ λίγοι ασθενείς ρευματολόγο. Όσον αφορά τις εξετάσεις, το 45% της ομάδας του Facebook έχει υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία και το 45% σε ακτινογραφία, ενώ το 50% της άλλης ομάδας σε μαγνητική τομογραφία και το 59% σε ακτινογραφία.

Αν και οι περισσότεροι, (81%) των ασθενών, λοιπόν, που αναγνωρίστηκαν μέσω του Facebook είχαν συμβουλευθεί το γιατρό τους, μόνο το 13% είχε πράγματι εξεταστεί από ρευματολόγο, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για πρόσθετη ενημέρωση γενικών γιατρών, παθολόγων και ορθοπαιδικών στο φλέγον ζήτημα της οσφυαλγίας αυτοάνοσης αιτιολογίας.

ΠΗΓΗEuropean League Against Rheumatism. "Facebook key to identifying thousands with inflammatory back pain: Earlier referral for specialist treatment will improve outcomes." ScienceDaily, 10 June 2016
Γεννήθηκε το 1960 στο Αιγάλεω Αττικής. Αποφοίτησε από τη Σχολή Φυσικοθεραπείας το 1982 και την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1989. Έλαβε την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας το 1996. Εργάστηκε ως Υπεύθυνος Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας 1982-1996. Ως Ορθοπαιδικός εργάστηκε από το 1997 έως το 2000 στο Ορθοπαιδικό Τμήμα της «Κλινικής Παλαιού Φαλήρου του Ιατρικού Αθηνών» και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν ως Επιμελητής Α΄, όπου και συνεχίζει ως αναπληρωτής διευθυντής από το 2012. Από το 1996 ως σήμερα διατηρεί επίσης Ορθοπαιδικό Ιατρείο στην Αγία Βαρβάρα. Είναι μέλος του ΕΕΣ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίας Βαρβάρας από το 2003, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από 1-1-2013, και αιρετό μέλος του προεδρείου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν από το 2007 έως το 2015.