Η νόσος του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή ενός νευροδιαβιβαστή, της ντοπαμίνης, και τα ντοπαμινεργικά φάρμακα λαμβάνονται προκειμένου να υποκαταστήσουν την απωλεσθείσα ντοπαμίνη ή να αναστείλουν τη διάσπασή της, καθώς η ίδια δεν μπορεί να ληφθεί απευθείας από το στόμα και δεν περνά στον εγκέφαλο, λόγω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Μέχρι σήμερα, η λεβοντόπα (levodopa, L-Dopa), η οποία είναι η κυριότερη φαρμακευτική ουσία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, έχει ανευρεθεί και σε φυτικά είδη, όπως τα κουκιά (Vicia faba), και μετατρέπεται σε ντοπαμίνη μόλις φθάσει στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η καρβιντόπα (carbidopa) έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη δίοδο της λεβοντόπα στον εγκέφαλο και συνήθως, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη λεβοντόπα, για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον τείνουν να έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, ωστόσο δεν υπήρξαν σημαντικά αποτελέσματα που να φανερώνουν κάποια πιθανή αντικαρκινική δράση της L-Dopa. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biochemical Journal, με επικεφαλής τον δρ Yangzom Bhutia, από το Texas Tech University Health Sciences Center (TTUHSC), αναφέρει πως η καρβιντόπα μόνη της μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Επισημαίνει ότι αποτελεί μια ευρείας χρήσης, εγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία από τον Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), κάτι που έχει μεγάλη σημασία, διότι μας εξοικονομεί χρήματα και χρόνο.

Σχολιάζοντας το κίνητρο για την έρευνα, ο Δρ. Bhutia λέει: «Είναι ενδιαφέρον ότι κανείς δεν είχε προηγουμένως υποπτευθεί την καρβιντόπα ως πιθανό συντελεστή σε αυτό το φαινόμενο. Η καρβιντόπα δε χρησιμοποιείται ποτέ από μόνη της ως φάρμακο για οποιαδήποτε ασθένεια […] αλλά πιστεύουμε ότι η μειωμένη συχνότητα εμφάνισης των περισσότερων καρκίνων, σε ασθενείς με τη νόσο του Πάρκινσον, οφείλεται στην καρβιντόπα».

Η έρευνα επικεντρώθηκε στον καρκίνο του παγκρέατος, καθώς έχει ένα από τα φτωχότερα ποσοστά επιβίωσης και οι επιλογές θεραπείας είναι ελάχιστες. Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της καρβιντόπα in vitro, σε ανθρώπινες παγκρεατικές κυτταρικές καλλιέργειες και in vivo, σε μοντέλο ποντικιών με καρκίνο του παγκρέατος και κατέγραψαν τόσο μείωση των κυτταρικών αποικιών, όσο και του καρκινικού όγκου και βάρους, στα ποντίκια που έλαβαν τη θεραπεία. Τα ποντίκια στην ομάδα θεραπείας έλαβαν 1 χιλιοστόγραμμο (mg) καρβιντόπα ημερησίως, ισοδύναμο μιας ανθρώπινης δόσης μικρότερης των 400 mg την ημέρα. Μια τέτοια δόση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ακόμα ασφαλής για τους ανθρώπους, παρ’ όλο που η συνιστώμενη δόση για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον είναι 200 mg ανά ημέρα.