Τα τελευταία χρόνια, η προβολή στοιχείων με Flash αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του διαδικτύου. Χρησιμοποιήθηκε τόσο για την προβολή εικόνων και κειμένων με κίνηση και εφέ σε διάφορα σημεία των ιστοσελίδων (banners, image galleries, λογότυπα, διαφημίσεις κ.λ.π.) όσο και για την δημιουργία ολόκληρων ιστοσελίδων που ξεχώριζαν για τα animations τους. Ωστόσο, η φόρτωση flash περιεχομένου απαιτεί περισσότερους πόρους (μνήμη, ταχύτητα επεξεργαστή), με την πάροδο του χρόνου παρουσιάστηκαν πάρα πολλά κενά ασφαλείας ενώ η εμφάνιση flash στοιχείων σε κινητά και tablet είναι αδύνατη.

Η Adobe έχει προσπαθήσει να διορθώσει έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων και σφαλμάτων στον Flash Player, αλλά απ’ ότι φαίνεται τα σφάλματα είναι πάρα πολλά για να αποφύγει την αλλαγή. Με άλλα λόγια, είναι απλά θέμα χρόνου έως ότου όλες οι ιστοσελίδες και web browsers θα χρησιμοποιούν μόνο HTML5. Σήμερα, η χρήση κώδικα HTML5 αποτελεί έναν καλύτερο τρόπο για να προβληθεί το ίδιο διαδραστικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο και να λειτουργεί και σε κινητές συσκευές.

Το μπλοκάρισμα flash περιεχομένου ως προεπιλογή, ξεκίνησε ήδη στον Mozilla Firefox με την έκδοση 48 φέτος στις 2 Αυγούστου. Η επόμενη φάση στην αγωνιωδώς αργή διάλυση του Adobe Flash συνεχίζεται τον επόμενο μήνα, αφού το Google Chrome αρχίζει το κλείδωμα όλου του περιεχομένου Flash.

Η αλλαγή αυτή θα έρθει ως μέρος της ενημέρωσης του Chrome με αρ. 53, η οποία θα να είναι διαθέσιμη στις αρχές Σεπτεμβρίου. Με την έκδοση αυτή θα μπλοκάρει στις ιστοσελίδες όλα τα μικρά, μη ορατά Flash στοιχεία. Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Google να αποδυναμώσει την εμφάνιση Flash στο διαδίκτυο. Πέρυσι στην έκδοση 52 του Chrome, η Google έκανε τα περισσότερα στοιχεία Flash (πάνω απο ενα ορισμένο μέγεθος) ως «click-to-play». Με το νέο update, θα υπάρχει η επιλογή να ενεργοποιήσετε Flash αντικείμενα σε μια σελίδα, μονο εφόσον αυτό είναι αναγκαίο. Αν τα μη ορατά αντικείμενα Flash μπλοκαριστούν, τότε θα εμφανίζεται προειδοποίηση με ένα εικονίδιο στη γραμμή διευθύνσεων.

Η Google αναφέρει ότι όλοι οι χρήστες του Chrome θα έχουν όφελος από την κίνηση αυτή μιας και η φόρτωση flash περιεχομένου μπορεί να καθυστερεί τη φόρτωση μιας σελίδας. Για τους χρήστες των φορητών υπολογιστών, η φόρτωση Flash αντλεί περισσότερη ενέργεια και μειώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Αυτή η ανεπάρκεια του Flash είναι και ο λόγος που ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε στις κινητές συσκευές.

Ενώ το περιεχόμενο Flash θα πρέπει να αποκλειστεί σε γενικές γραμμές, η Google κάνει μια προσωρινή εξαίρεση για ορισμένες δημοφιλείς ιστοσελίδες που εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από το Flash, όπως το Facebook, το Twitch και το Yahoo, μεταξύ άλλων. Η εξαίρεση αυτή θα καταργηθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.