Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια από τα γαλακτοκομικά βελτιώνουν την οστική μάζα στους ενήλικες μέσης ηλικίας. Ευρήματα από τη γνωστή μελέτη του Framingham αναλύθηκαν από Αμερικανούς ερευνητές σε μια προσπάθεια να δουν εάν το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και οι συνδυασμοί τους, μετά από συνεχή χορήγηση 4 περίπου ετών, επιδρούν στη οστική μάζα της σπονδυλικής στήλης, του τροχαντήρα και του ισχίου από μόνα τους ή απαιτείται η παρουσία συμπληρωμάτων βιταμίνης D στους υπερήλικες (67-93 ετών) για να δράσουν.

Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην μελέτη ήταν 698, άνδρες και γυναίκες και η μέση ηλικία τους ήταν 75 ετών. Ο μέσος όρος λήψης βιταμίνης D σε αυτούς που λάμβαναν συμπληρώματα ήταν 591 IU/ημέρα ενώ στους άλλους ήταν 184 IU/ημέρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εάν κάποιο άτομο ηλικίας πάνω από 65 ετών δεν λάβει βιταμίνη D σε ικανοποιητική δόση, τότε το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι και όλοι οι συνδυασμοί γαλακτοκομικών δε βοηθούν στην διατήρηση ή τη βελτίωση της οστικής μάζας τόσο στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) όσο και στο ισχίο.

ΠΗΓΗSahni S et al. "Dairy Intake Is Protective against Bone Loss in Older Vitamin D Supplement Users: The Framingham Study." J Nutr. 2017 Apr;147(4):645-652. doi: 10.3945/jn.116.240390. Epub 2017 Mar 1.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.