Ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα και κάποια energy drinks είναι μερικά από τα κοινά ροφήματα τα οποία περιέχουν καφεΐνη, μία ουσία γνωστή για τις αναζωογονητικές της ιδιότητες. Παρά ταύτα όμως, εκτός από το να μας βοηθά να ξεκινήσουμε την ημέρα μας λίγο πιο εύκολα, η λήψη καφεΐνης σε καθημερινή βάση μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια της ζωής. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2015 αυτοί που έπιναν ένα με πέντε φλυτζάνια την ημέρα εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτιολογία σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν.

Μία νέα μελέτη, με επικεφαλής τον David Furman, του Institute for Immunity, Transplantation and Infection του Πανεπιστημίου του Stanford στην Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι η ευεργετική δράση του καφέ στη διάρκεια της ζωής μάλλον έχει σχέση με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο ομάδες υγιών ενηλίκων, ηλικίας 20-30 (ομάδα Α) και πάνω από 60 ετών (ομάδα Β) για να διερευνήσουν αρχικά ποιές είναι οι φλεγμονώδεις διαδικασίες που συντελούν στην άσχημη κατάσταση της καρδιάς σε μεγάλη ηλικία.

Μετά από ανάλυση δείγματος αίματος από τον κάθε συμμετέχοντα, οι ερευνητές κατέληξαν σε δύο συστοιχίες γονιδίων που ενεργοποιούνταν περισσότερο σε μεγάλες ηλικίες και ήταν συνδεδεμένες με την παραγωγή μία φλεγμονώδους πρωτεΐνης του κυκλοφορικού συστήματος, της IL-1-βήτα.

Αναλύοντας περισσότερο τα αποτελέσματα του ιστορικού παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς που εμφάνιζαν υψηλή ενεργοποίηση αυτών των συστοιχιών γονιδίων είχαν υπέρταση και αθηροσκλήρωση (παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο) ενώ εμφάνιζαν και αυξημένα ποσοστά ιντερλευκίνης 1 βήτα στο αίμα τους μαζί με αυξημένη δραστηριότητα των ελευθέρων ριζών (μόρια που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα) και των μεταβολιτών τους.

Επιβεβαιώνοντας τον ρόλο των συστοιχιών γονιδίων στην υγεία της καρδιάς, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μπορούσαν να αυξήσουν τη δραστηριότητα σε μία από τις δύο συστοιχίες γονιδίων με την επώαση ενός κυττάρου του ανοσοποιητικού συστήματος μαζί με δύο μεταβολίτες νουκλεϊκών οξέων από τη δραστηριότητα των ελευθέρων ριζών. Με τον τρόπο αυτό αυξανόταν η παραγωγή IL-1-βήτα.

Όταν έγχυσαν τους μεταβολίτες αυτούς σε ποντίκια, παρατήρησαν ότι τα ποντίκια εμφάνισαν υπέρταση και φλεγμονή ενώ, λόγω των επιπλέον κυττάρων του ανοσοποιητικού (IL-1-βήτα), αυξήθηκε και η νεφρική πίεση η οποία κατά συνέπεια επηρέασε τη νεφρική λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αίμα των ηλικιωμένων που έπιναν καφέ παρουσίαζε χαμηλή δραστηριότητα των συστοιχιών γονιδίων ενώ είχε μεγάλη ποσότητα από μεταβολίτες της καφεΐνης, όπως η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη. Όταν η ερευνητική ομάδα επώασε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μαζί με τους μεταβολίτες της καφεΐνης και μεταβολίτες ελεύθερων ριζών, φάνηκε ότι οι μεταβολίτες της καφεΐνης σταματούσαν τις φλεγμονώδεις διεργασίες των μεταβολιτών των ελεύθερων ριζών.

Σύμφωνα με τον Mark Davis, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, τα ευρήματα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία υποβόσκουσα φλεγμονώδης διαδικασία που σχετίζεται με τη γήρανση, η οποία όχι μόνο προκαλεί καρδιαγγειακές νόσους αλλά ενεργοποιείται από μοριακές διαδικασίες τις οποίες μπορούμε να καταπολεμήσουμε. Και είναι εκπληκτικό που κάτι το οποίο καταναλώνουν πολλοί άνθρωποι, όπως ο καφές, μπορεί να έχει άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα, προσθέτει.