Αφού ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία σε όλους τους αναγνώστες μας, θα αναφερθώ σε ένα θέμα που μας έχει γίνει συνήθεια μετά τη γιορτινή περίοδο αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς: τη λήψη αναλγητικών όπως το Depon μετά την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, ώστε να ανακουφιστούμε από το hangover της επόμενης ημέρας.

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ ενέχει κινδύνους, όπως βέβαια και τα συνταγογραφούμενα ή μη φάρμακα. Αλλά ο συνδυασμός των δύο μπορεί να αποβεί σοβαρότερος από ότι πιστεύουμε συνήθως.

Ένας από τους κινδύνους βρίσκεται στο ότι οι δύο αυτές ουσίες μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά, ακόμα και αν δε ληφθούν την ίδια στιγμή. Σύμφωνα με το U.S. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, κάποια φάρμακα όπως δημοφιλή αναλγητικά, αντιαλλεργικά ή αντιβηχικά, συνταγογραφούμενα ή μη, περιέχουν ένα ή περισσότερα συστατικά που αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ ενώ άλλα, όπως καθαρτικά ή σιρόπια για το βήχα, περιέχουν και αυτά αλκοόλ.

Ας δούμε τί γίνεται με το πασίγνωστο Depon (παρακεταμόλη). Σύμφωνα με μία μελέτη η παρακεταμόλη μπορεί από μόνη της να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ. Όταν το ήπαρ διασπά το φάρμακο, τα παραπροϊόντα της διάσπασης αυτής είναι τοξικά για τον οργανισμό. Με τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων παρακεταμόλης επέρχεται κορεσμός των ουσιών αυτών στο ήπαρ και μπορεί να προκληθεί τοξική ηπατίτιδα η οποία το καταστρέφει. Συνεπώς, όταν η παρακεταμόλη ληφθεί με αλκοόλ το οποίο μεταβολίζεται επίσης στο ήπαρ μπορεί να δημιουγήσει εξαιρετικά επικίνδυνες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες μερικών φαρμάκων, όπως η υπνηλία, ή και να αδρανοποιήσουν εντελώς ένα φάρμακο. Για παράδειγμα, συνταγογραφούμενα αντιβηχικά και αναλγητικά όπως η οξυκωδόνη (Percocet) ή ο συνδυασμός υδροκωδόνης με ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) (Vicodin) όταν ληφθούν μαζί με αλκοόλ μπορεί να ενισχύσουν τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης, την υπνηλία, τη δυσκολία στην αναπνοή και να δημιουργήσουν προβλήματα στη μνήμη. Από την άλλη, τα οπιοειδή (κωδεΐνη, μορφίνη κ.λπ.) τα οποία περιέχονται σε σιρόπια για το βήχα αλλα και άλλα φάρμακα, προκαλούν ούτως ή άλλως υπνηλία και υπόταση, που μπορούν να ενισχυθούν με τη λήψη αλκοόλ.

Από την άλλη πλευρά, το National Health Service υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι ασφαλής η κατανάλωση αναλγητικών όπως η ασπιρίνη ή η ιμπουπροφένη (Brufen, Ibuprofen κ.λπ.) μαζί με αλκοόλ αν ακολουθούνται οι οδηγίες δοσολογίας και τα επίπεδα αλκοόλ βρίσκονται σε κανονικά πλαίσια αλλά η λήψη πολλών χαπιών μαζί με αλκοόλ ερεθίζει το βλεννογόνο του στομάχου. Ο ερεθισμός αυτός μπορεί να εξελιχθεί σε αιμορραγικό έλκος στο στομάχι και να προκληθούν επίσης ταχυκαρδίες. Το ίδιο υποστηρίζει και ο NIAAA για την ταυτόχρονη κατανάλωση ασπιρίνης, αντιφλεγμονωδών (π.χ. ιμπουπροφένη, ναπροξένη) και παρακεταμόλης μαζί με αλκοόλ.

Αντίστοιχες ανεπιθύμητες ενέργειες βέβαια παρουσιάζουν και άλλες κατηγορίες φαρμάκων για τις αλλεργίες, το άγχος, το διαβήτη, της αρθρίτιδα κ.λπ. όταν συνδυαστούν με αλκοόλ.

Συνεπώς, μία καλύτερη λύση για ένα “καλό” πρωινό μετά από τη γιορτινή κραιπάλη είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού και όχι η αλόγιστη κατανάλωση αναλγητικών.

ΜΕΣΩGlowatz Ε. "Is It Bad To Drink Alcohol With Painkillers? How To Stay Safe", Medical Daily, 21/11/2016
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).