Σίγουρα κάποιοι από εμάς έχουν αναρωτηθεί γιατί το καλοκαίρι πέφτουν θύματα συνεχών επιθέσεων των κουνουπιών σε αντίθεση με άλλους στον ίδιο χώρο και παραπονιούνται ότι «κάτι μου βρίσκουν εμένα τα κουνούπια και με τσιμπάνε συνέχεια». Αυτό αφορά περίπου ένα 10-20% του πληθυσμού το οποίο δέχεται περισσότερες επιθέσεις κουνουπιών από τους υπόλοιπους.

Η εξήγηση είναι απλή. Τα κουνούπια, όπως και οι άνθρωποι, έχουν προτιμήσεις στην τροφή. Και αυτή η «προτίμησή» τους σε κάποιους ανθρώπους σχετίζεται κατά 85% περίπου με γενετικούς λόγους οι οποίοι επηρεάζουν την ομάδα αίματος και τη χημική σύσταση του δέρματος.

Σε μία μελέτη του 2004, δημοσιευμένη στο περιοδικό Journal of Medical Entomology, φάνηκε ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο δέχτηκαν περίπου τις διπλάσιες επιθέσεις σε σχέση με αυτούς με ομάδα αίματος Α ενώ αυτοί με ομάδα αίματος Β βρίσκονταν κάπου στη μέση. Τυπικά, για το 85% των ανθρώπων, η ομάδα αίματος αποκαλύπτεται μέσω μίας χημικής ένωσης στο δέρμα, κάτι το οποίο ανιχνεύεται από τα κουνούπια.

Ένας άλλος παράγοντας που ελκύει τα κουνούπια είναι το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουμε, κάτι το οποίο μυρίζουν από απόσταση 50 μέτρων χάρη σε ένα ειδικό αισθητήριο όργανο που διαθέτουν. Οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος άνθρωποι εκπνέουν κατά κανόνα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και αυτό είναι κάτι που εξηγεί γιατί τα παιδιά δέχονται λιγότερες επιθέσεις κουνουπιών από τους ενήλικες.

Τέλος, ένας άλλος παράγοντας που προσελκύει τα κουνούπια και μπορούμε να τον επηρεάσουμε σε αντίθεση με τους προηγούμενους, είναι η πρόσληψη αλκοόλης. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2002, ακόμα και ένα μπουκάλι μπύρας 360 ml μπορεί να κάνει κάποιον περισσότερο δελεαστικό για τα κουνούπια. Παρ’ όλο που οι ερευνητές υποψιάζονταν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε μία αύξηση της αιθανόλης που εκλύεται στον ιδρώτα και μίας αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος, κανένας από τους παράγοντες αυτούς δε συνδέθηκε τελικά με τις επιθέσεις κουνουπιών.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα παραπονεθείτε για τα κουνούπια, φροντίστε να μην πίνετε αλκόολ και να έχετε μαζί σας ένα καλό εντομοαπωθητικό, γιατί ομάδα αίματος και μέγεθος σώματος είναι λίγο δύσκολο να αλλάξουν!

ΜΕΣΩBorelli L. "Genes, Blood Type, And Drinking Beer: Why Some People Are More Prone To Mosquito Bites Than Others", Medical Daily, 18/3/2015
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).