Πολλά έχουν ακουστεί για την ασπαρτάμη τα τελευταία χρόνια. Αυτή η πρόσφατη μελέτη από μία ερευνητική ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασσαχουσέτης έρχεται να δώσει μία πιθανή εξήγηση στο γιατί η ασπαρτάμη μπορεί να μην βοηθά την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, ένα παράγωγο της διάσπασης της ασπαρτάμης, η φαινυλαλανίνη, μπλοκάρει τη δράση ενός εντερικού ενζύμου, γνωστό για τη συνεισφορά του στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου. Επίσης φάνηκε ότι τα ποντίκια που λάμβαναν ασπαρτάμη διαλυμένη στο νερό που έπιναν κέρδισαν βάρος και ανέπτυξαν άλλα συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου σε σχέση με αυτά που λάμβαναν παρόμοια διατροφή αλλά χωρίς ασπαρτάμη.

Ο Richard Hodin, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής χειρουργικής στο Harvard Medical School, σημείωσε ότι “τα υποκατάστατα ζάχαρης όπως η ασπαρτάμη, ενώ σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στην ελάττωση της εμφάνισης του μεταβολικoύ συνδρόμου, δε δουλεύουν πολύ καλά και μπορεί πράγματι να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, σύμφωνα με έναν αριθμό κλινικών και επιδημιολογικών μελετών.”

“Βρήκαμε ότι η ασπαρτάμη μπλοκάρει την εντερική αλκαλική φωσφατάση (intestinal alkaline phosphatase – IAP) η οποία δείξαμε ότι μπορεί να προλαμβάνει την παχυσαρκία το διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο”, πρόσθεσε ο Hodin. “Άρα πιστεύουμε ότι η ασπαρτάμη μπορεί και να μη δουλεύει γιατί, παρ’ όλο που αντικαθιστά τη ζάχαρη, μπλοκάρει τα ευεργετικά αποτελέσματα της IAP”.

Σε μία σειρά πειραμάτων με τέσσερεις ομάδες ποντικιών που παρακολουθούσαν για 18 εβδομάδες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που λάμβαναν τροφή με υψηλά λιπαρά και ασπαρτάμη πήραν περισσότερο βάρος από αυτά που δεν λάμβαναν ασπαρτάμη αλλά είχαν ίδιο διαιτολόγιο. Τα ποντίκια που έλαβαν ασπαρτάμη παρουσίασαν επίσης και υψηλότερα επίπεδα σακχάρων στο αίμα κάτι το οποίο δείχνει δυσανεξία στη γλυκόζη, αλλά και υψηλότερα επίπεδα μίας πρωτεΐνης που προκαλεί φλεγμονή, της TNFa, κάτι που δείχνει ενδεχόμενη φλεγμονή που σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο.

“Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει γιατί τα τεχνητά γλυκαντικά δεν δουλεύουν. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι πράγματι σε κάνουν να πεινάς περισσότερο και ότι μπορεί να σχετίζονται με αυξημένη θερμιδική κατανάλωση. Τα ευρήματά μας μπορεί να εξηγούν το γιατί η ασπαρτάμη μπορεί να είναι αντιπαραγωγική”, υποστηρίζει ο Hodin.

ΜΕΣΩMassachusetts General Hospital. "Aspartame may prevent, not promote, weight loss by blocking intestinal enzyme's activity: Study identifies possible mechanism behind sugar substitute's lack of effectiveness." ScienceDaily, 22/11/2016
ΠΗΓΗHodin RA et al "Inhibition of the gut enzyme intestinal alkaline phosphatase may explain how aspartame promotes glucose intolerance and obesity in mice." Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2016; DOI: 10.1139/apnm-2016-0346
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).