H υστερία των επισήμων οργανισμών ελέγχου φαρμάκων FDA και ΕΜΕΑ, κατά των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), που ενισχύεται κατά καιρούς από τα δημοσιεύματα κάποιων ανεγκέφαλων μεγαλοσχημόνων γιατρών, έφερε τελικά τα αποτελέσματά της.

Επειδή δυστυχώς ο οξύς ή ο χρόνιος πόνος των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος δεν αντιμετωπίζεται με ευχές, ο απλός γιατρός που αντιμετωπίζει το 90% των περιστατικών αυτών (100 εκατομμύρια ασθενείς τον χρόνο μόνο στις Η.Π.Α.) κάτι πρέπει να δώσει για να ανακουφίσει τον ασθενή. Επειδή λοιπόν τον έχουν κατατρομάξει με τις πιθανές παρενέργειες των ΜΣΑΦ (ιμπουπροφένη, δικλοφενάκη κ.ά.) που έδινε μέχρι σήμερα, χορηγεί συστηματικά πλέον οπιοειδή.

Έτσι το ποσοστό χρήσης των οπιοειδών από 11,3% που ήταν το 2000 έφθασε στο 19,6% το 2010 και συνεχώς αυξάνεται, ενώ αντίστοιχα πέφτει το ποσοστό χορήγησης των ΜΣΑΦ και της παρακεταμόλης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Το αποτέλεσμα αυτής της μεταστροφής της συνταγογραφίας ήταν το ακόλουθο: Το 2008, το ετήσιο νούμερο των θανατηφόρων δηλητηριάσεων από υπερχορήγηση οπιοειδών έχει ξεπεράσει τους θανάτους από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και οι θάνατοι από κοκαΐνη και ηρωΐνη μαζί, να είναι λιγότεροι από τους θανάτους από οπιοειδή που χορηγήθηκαν με ιατρική συνταγή για απλούς μυοσκελετικούς πόνους.

Το έχω ξαναπεί και θα το λέω συνεχώς, η ιατρική των γραφείων, των ερευνητικών εργαστηρίων και των εραστών των στατιστικών αποτελεσμάτων, δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινή κλινική ιατρική πραγματικότητα. Για να έχεις την δύναμη να επηρεάζεις την συνταγογραφία εκατομμυρίων γιατρών, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να είσαι εσύ καθημερινός κλινικός γιατρός και να γνωρίζεις το συγκεκριμένο πρόβλημα από πρώτο χέρι.

Δυστυχώς όμως πουθενά δεν συμβαίνει αυτό. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα οπιοειδή στις Η.Π.Α. και που απλώνεται σαν επιδημία σε όλο τον κόσμο, είναι ένα θλιβερό παράδειγμα, αυτής της ανεπάρκειας. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει αυτό που είπε κάποτε ο Ευριπίδης “Έστιν η λίαν δυσπραξία λίαν διδούσα μεταβολάς”, ή σε απλά ελληνικά “Οι πολύ δύσκολες καταστάσεις, φέρνουν και μεγάλες αλλαγές”.

ΜΕΣΩΓεωργιάδης Α. "Η χορήγηση οπιοειδών για απλό μη καρκινικό πόνο προκαλεί περισσότερους θανάτους από τα ναρκωτικά (ηρωΐνη-κοκαΐνη) στις Η.Π.Α., myoskeletiko.com, 1/11/2013
ΠΗΓΗ"Health Care for Chronic Pain: Overuse, Underuse, and Treatment Needs: Commentary on: Chronic Pain and Health Services Utilization-Is There Overuse of Diagnostic Tests and Inequalities in Nonpharmacologic Methods Utilization?", Medical Care: October 2013 - Volume 51 - Issue 10 - p 857-858 doi: 10.1097/MLR.0b013e3182a53db3
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.