Όπως είναι φυσικό, η σωστή διάγνωση μίας ασθένειας είναι βασική για τη σωστή επιλογή θεραπείας. Αν όμως η αιτία της είναι ιός, οι τρέχουσες διαγνωστικές μέθοδοι δεν είναι συνήθως τόσο ευαίσθητες στην ανίχνευσή του και ο γιατρός πρέπει να υποπτευθεί από τα συμπτώματα του ασθενούς ποιος ιός μπορεί να εμπλέκεται ώστε να παραγγείλει τις σωστές εξετάσεις.

Το πρόβλημα αυτό έρχεται να λύσει το ViroCap, μία νέα διαγνωστική εξέταση προερχόμενη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Washington στο St. Louis, η οποία μπορεί να ανιχνεύει οποιοδήποτε ιό μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους και τα ζώα. «Με την εξέταση αυτή, δεν χρειάζεται να ξέρεις τι ψάχνεις», δήλωσε ο Gregory Storch, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο δελτίο τύπου.

Για την ανάπτυξη της εξέτασης αυτής, οι ερευνητές συγκέντρωσαν μοναδικές αλληλουχίες DNA και RNA (περίπου 2 εκατομμύρια κομμάτια γενετικού υλικού μέχρι τώρα) από κάθε ομάδα ιών που είναι γνωστό ότι προσβάλουν τους ανθρώπους και τα ζώα. Αυτές συγκρίνονται με γενετικό υλικό από το αίμα, τα περιττώματα ή τα πτύελα του ασθενούς. Εάν υπάρχει ταυτοποίηση, τότε το υλικό αναλύεται γενετικά για να εξαχθεί η διάγνωση.

Σε προκαταρκτικό έλεγχο σε δύο ομάδες παιδιών, οι ερευνητές παρατήρησαν 52% αύξηση στον αριθμό των ιών που ανιχνεύθηκαν σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Το διαγνωστικό τεστ μπορεί επίσης να ανιχνεύσει πολύ αμυδρές γενετικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε ιούς ιδίου τύπου όπως κάποια εξαιρετικά ισχυρά εποχιακά είδη του ιού της γρίπης (H3N2).

Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνική για να ανιχνεύσουν εξάρσεις θανάσιμων ιών όπως ο Έμπολα, ο Marburg ή ο SARS ή ιούς του γαστρεντερικού συστήματος όπως ο rotavirus και ο norovirus. Παρ’ ότι η εξέταση δεν θα είναι διαθέσιμη για κλινική χρήση παρά μετά από μερικά χρόνια λόγω της ανάγκης επιπλέον έρευνας αξιολόγησης της ακρίβειάς της, η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για τη μελέτη του virome (το σύνολο των ιών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα). Επιπλέον, οι ερευνητές ελπίζουν να μελετήσουν και άλλα παθογόνα με την τεχνολογία αυτή, όπως οι μύκητες και τα βακτήρια.

ΜΕΣΩMaldarelli C. “This Test Can Detect Any Virus That Infects Humans”. Popular Science. 2/10/2015
ΠΗΓΗ“New test detects all viruses that infect people, animals”, September 29, 2015
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).