Οφείλω να δηλώσω από την αρχή, ότι δεν έχω πεισθεί, απ’ ότι μέχρι σήμερα έχω διαβάσει, ότι μια συγκεκριμένη δίαιτα είναι δυνατόν να επηρεάσει την εκδήλωση μιας νόσου όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Παρ’ όλα αυτά είμαι τελείως πεπεισμένος, ότι μια ισορροπημένη δίαιτα που περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα, είναι η περισσότερο υγειινή για κάθε ανθρώπινο οργανισμό.

Επιστήμονες από το Karolinska Institute της Σουηδίας, έστειλαν ένα ερωτηματολόγιο σε 56.030 γυναίκες με ερωτήσεις σχετικές με τις συνήθειές τους, τα φάρμακα που λάμβαναν, την διατροφή τους κ.λπ. Όσον αφορά την διατροφή, οι γυναίκες ερωτήθηκαν για 96 διαφορετικές τροφές που συνηθίζονται στην Σουηδία.

Από αυτές απάντησαν περίπου οι 32.000 για τις διατροφικές συνήθειές τους μεταξύ των ετών 2003 και 2010. Για την ίδια χρονική περίοδο διαγνώσθηκαν στον ίδιο πληθυσμό 205 γυναίκες που ανέπτυξαν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερο από 0,21 gr ωμέγα-3 την ημέρα, δηλαδή το λιγότερο ένα πιάτο από λιπαρό ψάρι ή 4 πιάτα από μη λιπαρό ψάρι την εβδομάδα, είχαν 52% λιγότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Για να το απλοποιήσουν ακόμη περισσότερο οι ερευνητές πρότειναν ότι εάν κάποια γυναίκα τρώει ένα πιάτο από οποιοδήποτε ψάρι κάθε εβδομάδα, για 10 και περισσότερο χρόνια, ο κίνδυνος να παρουσιάσει ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι 29% μικρότερος από την γυναίκα που δεν ακολουθεί την δίαιτα αυτή.

Τόνισαν ακόμη ότι δεν παρατήρησαν το ίδιο θετικό αποτέλεσμα, όταν οι γυναίκες αντί να τρώγουν ψάρια, λάμβαναν διαιτητικά συμπληρώματα με ωμέγα-3.

Τα αποτελέσματα αυτά εάν επιβεβαιωθούν και από άλλους ερευνητές θα μας δώσουν την δυνατότητα να απαντούμε με επιστημονική ακρίβεια στο αγωνιώδες διατροφικό ερώτημα πολλών ασθενών μας που πιστεύουν ότι χωρίς την κατάλληλη δίαιτα δεν μπορεί να ελεγχθεί η νόσος τους, ό,τι φάρμακα και να πάρουν.

ΠΗΓΗDi Giuseppe D et al. "Long-term intake of dietary long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids and risk of rheumatoid arthritis: a prospective cohort study of women", Ann Rheum Dis. 2014 Nov;73(11):1949-53. doi: 10.1136/annrheumdis-2013-203338. Epub 2013 Aug 12
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.