Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rush του Chicago, δημοσίευσαν στο περιοδικό Pain, τα αποτελέσματα μιας μελέτης που απέδειξε την σχέση που έχει η αρνητική κριτική και η μη κατανόηση της συζύγου στην εμφάνιση κρίσεων οξείας οσφυαλγίας στους αντιστοίχους συζύγους τους που έπασχαν από χρόνια οσφυαλγία από διάφορα αίτια όπως π.χ. εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου, νωτιαία στένωση ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Εφαρμόζοντας ένα πραγματικά έξυπνο πρωτόκολλο σε 71 ζευγάρια, που περιελάμβανε δεκάλεπτη συζήτηση μεταξύ των συζύγων για το πρόβλημα του συζύγου, δεκάλεπτες δομημένες ασκήσεις σχετικές με την κινητικότητα και την ένταση του πόνου στην οσφυϊκή μοίρα και τέλος αξιολόγηση των επιπέδων του πόνου ανάλογα με την ένταση της επιθετικότητας ή μη της συζύγου, απέδειξαν ότι όσο η σύζυγος ήταν πιο επιθετική στα λόγια και στην κριτική της και όσο δεν έδειχνε ιδιαίτερη συμπόνια για την κατάσταση του συζύγου της τόσο η κρίση της οξείας οσφυαλγίας γινόνταν και πιο έντονη και διαρκούσε μέχρι και 3 ώρες.

Είναι γνωστό ότι η επιθετικότητα μεταξύ των ζευγαριών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατάθλιψης και του άγχους και των δύο ή ενός από τους δύο, αλλά πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι πλην της ψυχολογικής επίπτωσης μπορεί να δημιουργήσει και σωματικές αρνητικές εκδηλώσεις και μάλιστα σε μία νόσο όπως είναι η χρόνια οσφυαλγία.

Η επιθετικότητα και η κατάθλιψη έχουν σχετισθεί επίσης και στο παρελθόν με την επιδείνωση του χρόνιου πόνου.

ΠΗΓΗBurns JW1, Post KM, Smith DA, Porter LS, Buvanendran A, Fras AM, Keefe FJ. "Spouse criticism and hostility during marital interaction: effects on pain intensity and behaviors among individuals with chronic low back pain". Pain. 2017 Aug 8
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.