Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Leicester έδειξε ότι μικρές βλάβες (κοψίματα κ.ά.) στα φύλλα της σαλάτας μπορεί να ευνοούν την ανάπτυξη του βακτηρίου Salmonella enterica. Οι χυμοί των κατεστραμμένων φύλλων μπορεί επίσης να αυξάνουν τη δυνατότητα του παθογόνου να προσκολλάται στην πλαστική σακούλα που περιέχει τη σαλάτα.

Στη μελέτη αυτή που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Applied and Environmental Microbiology της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, οι ερευνητές μιμήθηκαν τις συνθήκες στο εσωτερικό μίας σακούλας έτοιμης σαλάτας από το σούπερ μάρκετ. Οι χυμοί σαλάτας μέσα σε νερό (όπως και στο εσωτερικό της σακούλας) αύξησαν την κινητικότητα των βακτηρίων της Salmonella πάνω από το διπλάσιο και συνεπώς και τις βακτηριακές αποικίες στα φύλλα.

Κατά τη διάρκεια μίας τυπικής πενθήμερης παραμονής της σαλάτας στο ψυγείο, τα περίπου 100 βακτήρια Salmonella πολλαπλασιάστηκαν και έφθασαν τα 100.000. Οι χυμοί της σαλάτας αύξησαν επίσης και τη δημιουργία βιοφίλμς (λεπτών στρωμάτων από βακτήρια) στα φύλλα. Τα μικροβιακά βιοφίλμ προσκολλώνται πολύ ισχυρά στις επιφάνειες που καλύπτουν, όπως ιατρικά εμφυτεύματα, ανοξείδωτα μέταλλα αλλά και στα δόντια, ως οδοντική πλάκα ενώ είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν.

Παρ’ όλα αυτά, η φυσική μικροβιακή χλωρίδα στα φύλλα της σαλάτας δεν αυξήθηκε από την παρουσία των χυμών της σαλάτας, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μόνο οι πληθυσμοί του βακτηρίου Salmonella αυξάνονται.

Τα φύλλα της σαλάτας συνήθως καλλιεργούνται σε ανοιχτά χωράφια. Εκεί εκτίθενται στη Salmonella μέσω των εντόμων, των περιττωμάτων των πουλιών και τις κοπριάς, μεταξύ άλλων, αλλά και όταν πλυθούν με επαναχρησιμοποιημένο νερό. Παρ’ ότι τα κρούσματα σαλμονέλλωσης δεν είναι συχνά, συνιστούν πρόβλημα δημόσιας υγείας. Αυτό διορθώνεται όταν πλένονται με καθαρό νερό και ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής, σημειώνει η Primrose Freestone, καθηγήτρια κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester (UK).

Εκτός αυτού, προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η Salmonella ελκύεται τόσο πολύ από τους χυμούς των φύλλων και του ριζικού συστήματος του φυτού που περνά μέσα στο φυτό κατά τη βλάστηση. Και όταν μπει δεν υπάρχει περίπτωση να βγει με κανένα τρόπο. Επίσης, σύμφωνα με τη Freestone, η Salmonella μεγαλώνει εξαιρετικά καλά στο σπανάκι.

Οι έτοιμες σαλάτες πωλούνται σε μεγάλες ποσότητες στα σουπερ μάρκετς και χρησιμοποιούνται επίσης σε fast food και στα γεύματα των αεροπλάνων. Παρ’ όλα αυτά, λίγες μελέτες ασχολήθηκαν με τη συμπεριφορά της Salmonella μέσα στις έτοιμες σαλάτες και αυτή η μελέτη αποτελεί μέρος έρευνας για να βρεθούν τρόποι να μειωθεί ο κίνδυνος αύξησης του βακτηρίου αυτού όταν εμφανίζεται ήδη σε έτοιμες σαλάτες.