Οι παχύσαρκοι έφηβοι προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα οστά τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής (RSNA).

Οι ερευνητές προσπαθούν να αξιολογήσουν πώς η περίσσεια βάρους μπορεί να επηρεάσει τη δομή των οστών. Επέλεξαν λοιπόν 23 παχύσαρκους εφήβους με μέσο όρο ηλικίας τα 17 έτη και ένα μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 44 kg/m² και τους υπέβαλλαν σε μία ειδική τομογραφία που μετρά την οστική πυκνότητα και την οστική αρχιτεκτονική (3D HR-pQCT) αλλά και σε λιπομέτρηση με τη μέθοδο DEXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry – DEXA) για να αναλύσουν τη σύνθεση του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της μάζας κοιλιακού λίπους και της μη λιπώδους μάζας.

Σύμφωνα με την δρ Miriam A. Bredella, ακτινολόγο του Massachusetts General Hospital και επίκουρης καθηγήτριας ακτινολογίας του Harvard Medical School στη Βοστώνη, παρ’ όλο που η παχυσαρκία θεωρείτο προστατευτική για την υγεία των οστών, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα κατάγματα στα άνω άκρα ήταν συχνότερα σε παχύσαρκα άτομα.

“Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί με τους οποίους το κοιλιακό λίπος επιδρά αρνητικά στα οστά”, σημειώνει η δρ Bredella. “Το κοιλιακό λίπος προκαλεί χρόνια φλεγμονή που με τη σειρά της ενεργοποιεί τη δημιουργία οστεοκλαστών, κυττάρων που διασπούν τα οστά. Επιπλέον, η βιταμίνη D που είναι σημαντική για την υγεία των οστών, διαλύεται στον λιπώδη ιστό και εγκλωβίζεται στα λιπώδη κύτταρα ενώ η αυξητική ορμόνη, σημαντική και αυτή, συναντάται σε χαμηλότερα επίπεδα σε εφήβους με κοιλιακή παχυσαρκία.”

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι ο ΔΜΣ σχετιζόταν με το πάχος του εξωτερικού μερους του οστού (φλοιώδες) ενώ η μάζα του κοιλιακού λίπους με το πόσο πορώδες είναι το οστό. Επίσης, η μη λιπώδης μάζα (μύες κ.λπ.) σχετιζόταν με τον όγκο και την πυκνότητα του σπογγώδους οστού.

Συνεπώς, τα υψηλά ποσοστά κοιλιακού λίπους σε συνδυασμό με τη χαμηλή ποσότητα μυικής μάζας, ενέχει κινδύνους δομικών αδυναμιών των οστών στους εφήβους.

Η δρ Bredella υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος να προλάβει κανείς την οστική απώλεια είναι να προσλαμβάνει ικανές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D, μαζί με αρκετή άσκηση, γιατί, όπως φάνηκε και από την μελέτη, η μυική μάζα βοηθά την υγεία των οστών.

ΜΕΣΩRadiological Society of North America. "Obesity in adolescence may cause permanent bone loss." ScienceDaily, 21 November 2016
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).