Πάρα πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας ροχαλίζουν όταν κοιμούνται. Το γεγονός αυτό, πέραν των προβλημάτων συμβίωσης και των σκωπτικών σχολίων των φίλων, έχει και μία σοβαρή συνέπεια, την υποξία, δηλαδή την έλλειψη πρόσληψης ικανοποιητικής ποσότητας οξυγόνου κατά τον ύπνο.

Η σύνδεση του καρκίνου με την υποξία έχει παρουσιαστεί με διάφορες μελέτες περασμένων ετών παρ’ όλο που υπάρχουν και κάποια αντίθετα στοιχεία. Μία νέα μελέτη του Dr. Antoni Vilaseca, της Hospital Clinic of Barcelona στην Ισπανία σε ζωικά μοντέλα, υποθέτει ότι η συγκεκριμένα η υποξία μπορεί να συνδέει την υπνική άνοια με χειρότερα αποτελέσματα σε ασθενείς με καρκίνο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 24 ποντίκια με όγκους στα νεφρά, από τα οποία 12 ως ομάδα ελέγχου. Αφού εξέθεσαν τα 12 ποντίκια σε ποικίλα επίπεδα οξυγόνου για να μιμηθούν την υποξία, οι ερευνητές βρήκαν αυξημένη ποσότητα ενδοθηλιακών κυττάρων και αγγειογεννητικών παραγόντων μέσα στους νεφρικούς όγκους. Τα κύτταρα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και αναγέννηση των αρτηριών και τελικά στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στους όγκους. Επίσης, στα ποντίκια αυτά βρέθηκε αυξημένη ποσότητα σε μία πρωτεΐνη που εκφράζεται κυρίως σε όγκους, την vascular endothelial growth factor (VEGF).

Βασικά, η διακοπτόμενη υποξία από την οποία υποφέρουν οι ασθενείς με υπνική άπνοια θα μπορούσε να ενισχύσει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τους όγκους με τη δημιουργία περισσότερων αγγείων, υπογράμμισε σε μία δήλωσή του ο Vilaseca. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι όγκοι μεγάλωσαν αλλά ότι στο συγκεκριμένο ζωικό μοντέλο φάνηκε ένας λόγος για τον οποίο οι συνθήκες που περιορίζουν το οξυγόνο στους ιστούς μπορούν να ενισχύσουν τους καρκίνους.

Ο Dr. Arnulf Stenzl, της EAU Congress Committee, πρόσθεσε ότι τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος και ο υγειινός τρόπος ζωής συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Μπορεί η περίσσεια οξυγόνου να οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα για διάφορους τύπους καρκίνου.

Η βιβλιογραφία έχει συνδέσει επίσης την υπνική άπνοια με αυξημένο κίδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικών επεισοδίων και κατάθλιψης.

 

ΠΗΓΗBaulkman J. "Common Side Effect Of Sleep Apnea, Hypoxia, May Be Associated With Worse Cancer Outcomes", Medical Daily
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).