Κάθεστε με άνεση στην καρέκλα του ιατρείου σας, έχετε τελειώσει όλη την απίθανη γραφειοκρατία που συνοδεύει πλέον το επάγγελμά μας και την ώρα που έχετε βάλει το καλό σας χαμόγελο για να αποχαιρετίσετε τον/την ασθενή, σας πετάει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω ερωτήσεις:

Άκουσα γιατρέ ότι πρέπει να πίνω 8 ποτήρια νερό την ημέρα, εσείς τι λέτε;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να απαντήσετε:

Ο χαριτωμένος: Γιατί μόνο 8 και όχι 18 και γιατί 8 και όχι 4. Την κολοκυθιά θα παίξουμε τώρα;

Ο επιστημονικός και αληθινός: Ο ανθρώπινος οργανισμός, υπό φυσιολογικές συνθήκες, έχει έναν μετρητή που καθορίζει πόσο νερό χρειάζεται και ονομάζεται Δίψα. Οταν διψάτε πίνετε οποιοδήποτε υγρό, όχι μόνο νερό, μέχρι να ξεδιψάσετε. Εάν δεν διψάτε, δεν χρειάζεστε υγρά. Μπορείτε μάλιστα να τσεκάρετε και την ακρίβειά του από το χρώμα των ούρων σας, εάν είναι σκούρα χρειάζεστε περισσότερα υγρά (Mayo Clinic: “Dehydration”).

Άκουσα γιατρέ ότι όταν κάνει κρύο, μπορεί να κολλήσω ευκολότερα γρίπη, ιδιαίτερα στα ρεύματα, εσείς τι λέτε;

Υπάρχουν δύο τρόποι να απαντήσετε:

Ο χαριτωμένος: Λέγεται ότι το πουλόβερ είναι το ένδυμα που φορούν τα παιδιά, όταν κρυώνουν οι γονείς τους!

Ο επιστημονικός και αληθινός: Δεν υπάρχει καμία εργασία που να επιβεβαιώνει αυτόν τον μύθο. Αντίθετα υπάρχουν εργασίες που λένε ότι τα άτομα που κατοικούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχουν περισσότερο στις ιώσεις. Παρ’ όλα αυτά μία εργασία αποκάλυψε ότι, όσον αφορά τους ρινοιούς που είναι υπεύθυνοι κυρίως για το κοινό κρυολόγημα, ο κρύος καιρός τους βοηθά να αναπτυχθούν ευκολότερα στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας, διότι τα κύτταρα του βλεννογόνου της μύτης στο κρύο περιβάλλον εκκρίνουν λιγότερη ιντερφερόνη, δηλαδή την ουσία που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Επομένως εάν κλείνουμε την μύτη μας με ένα κασκόλ είμαστε πλήρως ασφαλισμένοι (Foxman E., et al, PNAS vol. 112 no. 3, 827–832, doi: 10.1073/pnas.1411030112).

Άκουσα γιατρέ ότι με ένα χαπάκι πολυβιταμίνης την ημέρα καλύπτω όλες τις διατροφικές ανάγκες μου, εσείς τι λέτε;

Υπάρχουν δύο τρόποι να απαντήσετε:

Ο χαριτωμένος: Δεν γνωρίζω εάν καλύπτετε τις διατροφικές ανάγκες σας, αλλά σίγουρα καλύπτετε τις οικονομικές ανάγκες αυτών που πουλούν τα χαπάκια των πολυβιταμινών!

Ο επιστημονικός και αληθινός: Η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών και μετάλλων ουδέποτε απεδείχθει ότι αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, την φυσική αντοχή ή βελτιώνει την μνήμη, αντίθετα μερικές φορές μπορεί να κάνει και κακό στην υγεία. Μόνο εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει έλλειψη σε κάποια ουσία τότε η αναπλήρωσή της βοηθά την υγεία, όπως π.χ. η βιταμίνη D σε λογικές δόσεις ανάλογα με την περίπτωση. Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα όταν λαμβάνονται χωρίς λόγο είναι παντελώς άχρηστα όπως έδειξαν τρεις μεγάλες μελέτες (Eliseo Guallar, et al.,  Dec. 16, 2013, news release, Council for Responsible Nutrition, Washington, D.C.; Dec. 17, 2013, Annals of Internal Medicine).

Άκουσα γιατρέ ότι το να τρώω ένα καλό πρωϊνό είναι πολύ χρήσιμο για την υγεία μου και δεν παχαίνω, εσείς τι λέτε;

Υπάρχουν δύο τρόποι να απαντήσετε:

Ο χαριτωμένος: Ο Σώμερσετ Μωμ είχε πει ότι: Εάν θες να τρώς καλά στην Αγγλία, να τρως τρία πρωινά την ημέρα (ένα το πρωί, ένα το μεσημέρι και ένα το βράδυ)! ‘Ισως γι’ αυτό βγήκε ο παραπάνω μύθος!

Ο επιστημονικός και αληθινός: Καμία εργασία δεν αποδεικνύει ότι είναι απαραίτητο ένα χορταστικό πρωϊνό, αντίθετα μία εργασία από το Πανεπιστήμιο Cornell έδειξε ότι εάν καταφέρετε να γλυτώνετε το πρωϊνό, πεινάτε λιγότερο το μεσημέρι και έχετε περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσετε (Friedlander Blaine et al., Cornell Chronicle, Cornell University, Cornell’s Division of Nutritional Sciences, July 19, 2013).

Αυτά για σήμερα, θα επανέλθω με άλλους μύθους!
ΜΕΣΩΓεωργιάδης Α. "Ιατρικοί Μύθοι που πωλούνται καθημερινά από τα ΜΜΕ και μας κάνουν δύσκολη την ζωή!", myoskeletiko.com, 7/3/2016
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.