Μία εφεύρεση που μπορεί να σώσει ζωές ανακοίνωσαν βιοιατρικοί ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Sydney και του Harvard. Μία ειδική χειρουργική κόλλα, με το όνομα MeTro (Μethacryloyl-substituted Τropoelastin), υψηλής ελαστικότητας μπορεί να επουλώσει πληγές που βρίσκονται σε ιστούς που διαστέλλονται και συστέλλονται συνεχώς, όπως οι αρτηρίες, οι πνεύμονες ή η καρδιά, ή σε ιστούς που βρίσκονται σε δυσπρόσιτα μέρη στο σώμα.

Η κόλλα αυτή παραμένει σταθερή για το χρόνο που χρειάζονται για να επουλωθούν ιστοί που υφίστανται έντονη μηχανική καταπόνηση ενώ αποδομείται χωρίς να είναι τοξική για το σώμα. Όταν εφαρμοστεί στον ιστό και εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία, η κόλλα αυτή σταθεροποιείται σαν τζελ σε μόλις 1 λεπτό, λόγω ενός ενζύμου που περιέχει, η δράση του οποίου έχει τροποποιηθεί με βάση το χρόνο που χρειάζεται η συγκεκριμένη πληγή για να επουλωθεί.

Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής βιοχημείας Anthony Weiss του Πανεπιστημίου του Sydney, παρομοιάζει τη διαδικασία εφαρμογής της κόλλας με τη χρήση σιλικόνης για αδιαβροχοποίηση σε αρμούς του μπάνιου ή της κουζίνας και αναφέρει ότι μπορεί να αποθηκευθεί εύκολα και να εφαρμοστεί απευθείας σε μία κοιλότητα ή μία πληγή.

Στο βίντεο αυτό, ο καθηγητής Weiss παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της κόλλας αυτής.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κόλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε επείγοντα περιστατικά (όπως τροχαία ατυχήματα η εμπόλεμες ζώνες) εκτός από τις χειρουργικές επεμβάσεις και ελπίζουν να αρχίσουν σύντομα τις κλινικές μελέτες.

ΠΗΓΗAnnabi N et al. "Engineering a highly elastic human protein-based sealant for surgical applications." Sci Transl Med. 2017 Oct 4;9(410). pii: eaai7466. doi: 10.1126/scitranslmed.aai7466.
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).