‘Ολοι έχουμε μεγαλώσει με το αξίωμα “Πίνε γάλα για να δημιουργήσεις ανθεκτικό σκελετό”! Παρ’ όλα αυτά μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο πολύ αξιόλογο British Medical Journal κατέληξε ότι τα άτομα που πίνουν πολύ γάλα, όχι μόνο δεν δημιουργούν ανθεκτικό σκελετό, όχι μόνο παρουσιάζουν περισσότερα οστεοπορωτικά κατάγματα, αλλά έχουν και αυξημένη θνησιμότητα.

Η ομάδα των Σουηδών ερευνητών που έδωσε τα παραπάνω αποτελέσματα με κυριότερο ερευνητή τον Karl Michaëlsson, στηρίχθηκε σε δύο προοπτικές μελέτες:

  1. Την Swedish Mammography Cohort, μια μελέτη που αφορούσε 61.433 γυναίκες ηλικίας 39-74 και διήρκεσε από το 1987 έως το 1990 και
  2. την Cohort of Swedish Men που αφορούσε 45.339 άνδρες, ηλικίας 45-79 και έγινε το 1997.

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι τα άτομα που έπιναν περισσότερα από τρία ποτήρια γάλα την ημέρα είχαν περισσότερα οστεοπορωτικά κατάγματα και αυξημένη θνησιμότητα. Αυτό όμως δεν συνέβαινε όταν τα άτομα αυτά κατανάλωναν γαλακτοκομικά που προέρχονται από ζύμωση, όπως π.χ. το τυρί ή το γιαούρτι.

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους είναι αρκετά πρωτότυπη. Σύμφωνα με τους ερευνητές το γάλα περιέχει μεγάλα ποσά D-γαλακτόζης. Πειράματα που έχουν γίνει σε ζώα έχουν δείξει ότι η χρόνια έκθεση σε μεγάλες ποσότητες D-γαλακτόζης, οδηγούν σε αύξηση του οξειδωτικού stress και χρόνια φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή είναι καταστροφική για την υγεία και επηρεάζει αρνητικά και την ποιότητα των οστών και την μακροβιότητα.

Εάν τα ευρήματα αυτά οδηγήσουν σε αλλαγή των μέχρι σήμερα οδηγιών που δίνουν μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί διατροφής σχετικά με την κατανάλωση γάλακτος, είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η συμβουλή των γιαγιάδων μας ότι πρέπει “να τρώμε λίγο απ’ όλα”, αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι είναι ο χρυσός κανόνας της διατροφής.

ΠΗΓΗMichaëlsson K et al. "Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies", BMJ 2014;349:g6015
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.