Ένα από τα πιο συνηθισμένα αστεία μεταξύ των γιατρών για ένα καθημερινό περιστατικό είναι η φράση “Πάρτε μια ασπιρίνη και τηλεφωνήστε μου το πρωί”. Το απίθανο είναι ότι μπορεί το αστείο αυτό να έχει πρακτική εφαρμογή και κατά του καρκίνου!

Μία ακόμα εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου του 2015 του περιοδικού Laboratory Inverstigation έδειξε ότι η ημερήσια δόση ασπιρίνης ήταν αποτελεσματική στο να εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο μαστό. Άλλες μελέτες έχουν ήδη παρουσιάσει αντίστοιχα αποτελέσματα σε καρκίνους του παχέος εντέρου, του γαστρεντερικού, του καρκίνου του προστάτη κ.λπ.

“Το κόλπο είναι να βεβαιωθούμε ότι οι συνθήκες γύρω από τα καρκινικά βλαστοκύτταρα δεν βοηθούν την αναπαραγωγή τους, κάτι που η ασπιρίνη φαίνεται να πετυχαίνει”, δηλώνει η δρ. Dr. Sushanta Banerjee, ερευνητικός διευθυντής στο Cancer Research Unit του Kansas City (Mo.) Veterans Affairs Medical Center. “Στον καρκίνο, όταν θεραπεύεις τον ασθενή, ελπίζεις ότι ο ογκος θα συρρικνωθεί. Το πρόβλημα δημιουργείται μετα από 5-10 χρόνια, όταν η νόσος υποτροπιάζει”, συνεχίζει η δρ. Banerjee. “Ο καρκίνος έχει βλαστοκύτταρα και εναπομείναντα κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα έχουν ήδη επιβιώσει από χημειοθεραπείες και άλλες αντικαρκινικές θεραπείες και πέφτουν σε ύπνωση μέχρι οι συνθήκες στον οργανισμό να γίνουν ευνοϊκότερες για την έναρξη της αναπαραγωγής τους. Όταν επανεμφανίζονται, μπορεί να γίνουν πολύ επιθετικοί κακοήθεις όγκοι”.

Για να επιβεβαιώσει τη θεωρία του ότι η ασπιρίνη μπορεί να αλλάξει τη μοριακή υπογραφή των καρκινικών κυττάρων του μαστού τόσο ώστε να μην μπορούν να εξαπλωθούν, χρησιμοποίησε και κύτταρα σε επώαση και μοντέλα με ποντίκια. Στο κυτταρικό πείραμα, τα καρκινικά κύτταρα τοποθετήθηκαν σε 96 διαφορετικα τρυβλία και αφέθηκαν να επωαστούν. Οι μισές καλλιέργειες εκτέθηκαν σε διαφορετικές δόσεις ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ασπιρίνη), το οποίο και αύξησε δραματικά το ρυθμό θανάτου των καρκινικών κυττάρων ενώ από τα κύτταρα τα οποία δεν πέθαναν, τα περισσότερα δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Το δεύτερο μέρος της μελέτης περιλάμβανε τη μελέτη 20 ποντικιών με επιθετικούς όγκους. Για 15 ημέρες στα μισά ποντίκια δόθηκε το ανθρώπινο ισοδύναμο 75 mg ασπιρίνης την ημέρα που θεωρείται χαμηλή δόση. Στο τέλος της μελέτης ζυγίστηκαν οι όγκοι και παρατηρήθηκε ότι στα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε ασπιρίνη οι όγκοι ήταν 47% μικρότεροι κατά μέσο όρο. Για να δείξουν ότι η ασπιρίνη μπορεί επίσης να προλάβει τον καρκίνο, οι ερευνητές χορήγησαν σε μία επιπρόσθετη ομάδα ποντικιών ασπιρίνη για 10 ημέρες πριν τα εκθέσουν σε καρκινικά κύτταρα. Μετά από 15 ημέρες αυτά τα ποντίκια είχαν σημαντικά λιγότερη καρκινική ανάπτυξη από την ομάδα ελέγχου.

Βρήκαμε ότι η ασπιρίνη οδήγησε αυτά τα καρκινικά κύτταρα να χάσουν τις ικανότητες αυτο-ανανέωσής τους. Βασικά, δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν ούτε να αναπαραχθούν. Άρα υπάρχουν δύο σημεία εδώ. Θα μπορούσαμε να χορηγήσουμε ασπιρίνη μετά τη χημειοθεραπεία για να προλάβουμε την υποτροπή κάτι το οποίο είδαμε ότι ήταν αποτελεσματικό και στο εργαστήριο αλλά και στα μοντέλα με τα ποντίκια και επίσης θα μπορούσαμε να τη χορηγούμε προληπτικά”, δηλώνει η Banerjee.

ΠΗΓΗGargi Maity, Archana De, Amlan Das, Snigdha Banerjee, Sandipto Sarkar, Sushanta K Banerjee. Aspirin blocks growth of breast tumor cells and tumor-initiating cells and induces reprogramming factors of mesenchymal to epithelial transition. Laboratory Investigation, 2015; DOI: 10.1038/labinvest.2015.49
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).