Το μελάνωμα είναι η πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου του δέρματος. Αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, το 5ετές προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών φθάνει στο 97%, το οποίο πέφτει στο 15%, αν εκδηλωθούν μεταστάσεις. Ο πιο εύκολος τρόπος για να προλάβει κανείς το μελάνωμα είναι να προσέχει το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και τα σχήματα που εμφανίζουν οι σπίλοι στο σώμα.

Τη διαδικασία αυτή έρχεται να απλοποιήσει το MoleMapper, μία δωρεάν εφαρμογή διαθέσιμη στο iTunes, που επιτρέπει στον χρήστη να χαρτογραφεί, να μετρά και να ελέγχει σπίλους με τη βοήθεια της φωτογραφικής κάμερας του iPhone του και με την αποστολή των εικόνων αυτών σε ένα γιατρό.

Το MoleMapper χρησιμοποιεί ένα διαδραστικό περιβάλλον όμοιο με το Apple Maps το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν πινέζες για να χαρτογραφήσουν κάθε σπίλο. Αφού ο χρήστης φωτογραφίσει το σπίλο από κοντά, η εφαρμογή συγκρίνει τις διαστάσεις του με σημεία αναφοράς (π.χ. νομίσματα) και ειδοποιεί το χρήστη για αλλαγές που σηματοδοτούν κακοήθεια.

Εικόνες και στοιχεία από τους σπίλους καταχωρούνται (χωρίς προσωπικά στοιχεία) από τις μη-κερδοσκοπικές εταιρείες βιοιατρικής OHSU και Sage Bionetworks για να στοιχειοθετήσουν μία μελέτη βασισμένη στην εφαρμογή αυτή, η οποία θα ιχνηλατεί ποσοτικά τους σπίλους για να ανιχνεύει έγκαιρα το μελάνωμα. Όλοι οι χρήστες της εφαρμογής ενθαρρύνονται να πάρουν μέρος στη μελέτη και οι ερευνητές ελπίζουν ότι με τη μελέτη ενός μεγάλου αριθμού εικόνων σπίλων από πολλούς χρήστες θα αναπτύξουν νέους τρόπους αξιολόγησης και θεραπείας τους.

Το MoleMapper είναι η τελευταία προσθήκη στο ResearchKit της Apple, ένα ανοιχτό σύστημα σχεδιασμένο να βοηθά τους ερευνητές να επεκτείνουν τον αριθμό των συμμετεχόντων σε μελέτες ως να συγκεντρώνουν περισσότερο αξιόπιστα στοιχεία. Όπως είναι φυσικό, η επιτυχία του MoleMapper εξαρτάται άμεσα από την ευρεία συμμετοχή γιατί μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε διαθέτει ένα iPhone και μια σύνδεση στο Internet.

ΜΕΣΩSwartz A. “A Selfie Could Save Your Life”. Popular Science. 28/10/2015
ΠΗΓΗMole Mapper Melanoma Study App
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).