Χονδροκύτταρα από τη μύτη ασθενών χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στην επούλωση χόνδρινων βλαβών του γόνατος από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας στην Ελβετία.

Κάθε χρόνο, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ευρώπη και Η.Π.Α. διαγιγνώσκονται με κάκωση του αρθρικού χόνδρου.

Ως γνωστόν, ο χόνδρος καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες και υποστηρίζει την άρθρωση διασφαλίζοντας την ανώδυνη κίνησή της. Επειδή όμως ο χόνδρινος ιστός έχει περιορισμένη ικανότητα αυτοεπιδιόρθωσης, ακόμη και οι μικροτραυματισμοί του μπορεί να προκαλέσουν πόνο, δυσκαμψία και δυσχέρεια βάδισης, ενώ με την πάροδο του χρόνου η βλάβη μπορεί να επεκταθεί και να οδηγήσει σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις και οστεοαρθρίτιδα.

Η θεραπεία των τραυματισμών του αρθρικού χόνδρου είναι ένα σημαντικό κλινικό πρόβλημα και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ποικιλία φαρμακευτικών και μη παρεμβάσεων και επεμβάσεων για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εκφύλισης του χόνδρου.

Η παραδοσιακή τεχνική των μικροκαταγμάτων (marrow stimulation) δεν δημιουργεί εκείνον τον χόνδρο που χρειάζεται το γόνατο για να ανταπεξέλθει στις φορτίσεις της καθημερινότητας. Επίσης, η μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων απαιτεί διπλή επέμβαση για τη λήψη των μοσχευμάτων και τον πολλαπλασιασμό τους και την τοποθέτησή τους σε δεύτερο χρόνο, ενώ άλλες νεώτερες τεχνικές δεν ικανοποιούν όλους τους χειρουργούς ως προς το μακροχρόνιο επιθυμητό αποτέλεσμά τους.

Στη συγκεκριμένη ελπιδοφόρα μελέτη που δημοσιεύεται στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού The Lancet συμμετείχαν δέκα ασθενείς ηλικίας 18 έως 55 ετών με ολικού πάχους χόνδρινη βλάβη μετά από τραυματισμό του γόνατος. Οι ερευνητές έλαβαν με τοπική αναισθησία ένα μικρό δείγμα βιοψίας διαμέτρου 6 χιλιοστών από το ρινικό διάφραγμα, πολλαπλασίασαν τα συλλεχθέντα κύτταρα για δύο εβδομάδες εκθέτοντάς τα σε παράγοντες ανάπτυξης, τα εμβολίασαν σε μεμβράνες κολλαγόνου και τα καλλιέργησαν για δύο επιπλέον εβδομάδες, δημιουργώντας ένα μόσχευμα χόνδρου 30 x 40 χιλιοστών, το οποίο κόπηκε διεγχειρητικά στο απαιτούμενο σχήμα για την αντικατάσταση του τμήματος που αφαιρέθηκε από την περιοχή της βλάβης.

Δύο χρόνια μετά την επέμβαση οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και η εξέταση με μαγνητική τομογραφία έδειξε ανάπτυξη νέου ιστού παρόμοιου με το φυσιολογικό χόνδρο του γόνατος, ενώ δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες αντιδράσεις που να σχετίζονται με την μέθοδο.

Αν και τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου είναι άκρως ενθαρρυντικά όχι μόνον για τις μετατραυματικές βλάβες του χόνδρου αλλά και για χόνδρινα ελλείμματα άλλης αιτιολογίας ή για κάποιες περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, παρ’ όλα αυτά απαιτείται περαιτέρω έρευνα με κλινικές δοκιμασίες μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, διάρκειας παρακολούθησης και σύγκρισης, όπως άλλωστε επισημαίνουν και οι ίδιοι οι συγγραφείς, προτού γενικευθεί η χρήση της στην καθημερινή κλινική πρακτική.

ΜΕΣΩΣαρόπουλος Κ. "Μοσχεύματα από τη μύτη επουλώνουν τις χόνδρινες βλάβες του γόνατος", myoskeletiko.com, 8/11/2016
ΠΗΓΗMartin I et al., "Nasal chondrocyte-based engineered autologous cartilage tissue for repair of articular cartilage defects: an observational first-in-human trial", The Lancet Volume 388, No. 10055, p1985–1994, 22 October 2016
Γεννήθηκε το 1960 στο Αιγάλεω Αττικής. Αποφοίτησε από τη Σχολή Φυσικοθεραπείας το 1982 και την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1989. Έλαβε την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας το 1996. Εργάστηκε ως Υπεύθυνος Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας 1982-1996. Ως Ορθοπαιδικός εργάστηκε από το 1997 έως το 2000 στο Ορθοπαιδικό Τμήμα της «Κλινικής Παλαιού Φαλήρου του Ιατρικού Αθηνών» και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν ως Επιμελητής Α΄, όπου και συνεχίζει ως αναπληρωτής διευθυντής από το 2012. Από το 1996 ως σήμερα διατηρεί επίσης Ορθοπαιδικό Ιατρείο στην Αγία Βαρβάρα. Είναι μέλος του ΕΕΣ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίας Βαρβάρας από το 2003, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από 1-1-2013, και αιρετό μέλος του προεδρείου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν από το 2007 έως το 2015.