Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η μουσική που μας αρέσει μπορεί να μας επηρεάσει θετικά για να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση οξέος πόνου. Πρόσφατα όμως ερευνητές από τη Δανία απέδειξαν ότι η κατάλληλη μουσική μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία, μία νόσο που εκδηλώνεται με χρόνιους διάχυτους πόνους των μυών και των αρθρώσεων.

Σύμφωνα με τις μελέτες τους, δύο είναι οι πιθανοί μηχανισμοί με τους οποίους η μουσική μπορεί να επηρεάσει τον πόνο. Ο πρώτος αφορά την αυτόματη έκλυση ενδογενών οπιοειδών, δηλαδή ενδορφινών, κατά τη διάρκεια μιας ευχάριστης μουσικής συνεδρίας και διαμέσου αυτών να επηρεάζεται η ένταση και η διάρκεια του πόνου. Ο δεύτερος στηρίζεται στην απόσπαση της προσοχής του ασθενούς από τα αλγεινά ερεθίσματα και η εστίασή του στο αγαπημένο του μουσικό κομμάτι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της ενόχλησης που προκαλούν στον εγκέφαλο του τα αλγεινά ερεθίσματα.

Παρ’ όλο που τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι μάλλον εφαρμόζεται από τον οργανισμό ο πρώτος μηχανισμός, το πιο σημαντικό είναι ότι εάν αυτό πράγματι συμβαίνει, τότε με μια απλή, ανώδυνη αλλά κυρίως ευχάριστη μέθοδο, μπορoύμε να μειώσουμε την δόση των φαρμάκων που λαμβάνουν οι ινομυαλγικοί ασθενείς διατηρώντας το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα. (Garza-Villarreal E.A., et al. Music reduces pain and increases functional mobility in fibromyalgia. Front Psychol. 2014 Feb 11;5:90. doi: 10.3389/fpsyg.2014.00090).

Μία άλλη μελέτη σχετική με την προηγούμενη, αφορούσε 200 ενήλικες ασθενείς διαφόρων ηλικιών που έπασχαν από σοβαρή νόσο με βασική κλινική εκδήλωση τον χρόνιο πόνο. Οι ασθενείς χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, στην μία εφαρμόστηκε η κλασική θεραπευτική αγωγή και στην δεύτερη η κλασική θεραπευτική αγωγή με την προσθήκη μουσικής. Η μουσική αποτελείτο από 20λεπτη συνεδρία κομματιών άρπας σε χαμηλή ένταση και ήπιους ρυθμούς. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έγινε με ειδικά ερωτηματολόγια πόνου και λειτουργικότητας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσθήκη μουσικής στη θεραπεία των ασθενών αυτών βελτίωνε σημαντικά την αντοχή τους στον πόνο (Gutgsell K.J. et al. Music therapy reduces pain in palliative care patients: a randomized controlled trial. J Pain Symptom Manage.  2013; 45(5):822-31 (ISSN: 1873-6513).

Αυτές οι δύο πρόσφατες αλλά και άλλες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κατάλληλη μουσική στον κατάλληλο ασθενή είναι δυνατόν να επηρεάσει θετικά την αντίδρασή του στον χρόνιο πόνο και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του.

ΜΕΣΩGarza-Villarreal E.A., et al. Music reduces pain and increases functional mobility in fibromyalgia. Front Psychol. 2014 Feb 11;5:90. doi: 10.3389/fpsyg.2014.00090
ΠΗΓΗGutgsell K.J. et al. Music therapy reduces pain in palliative care patients: a randomized controlled trial. J Pain Symptom Manage. 2013; 45(5):822-31 (ISSN: 1873-6513)
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.