Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η σωστή κατανάλωση νερού για έναν άνθρωπο είναι τα 8 ποτήρια (250 ml) την ημέρα (κανόνας 8×8) ενώ βάσει της βιβλιογραφίας το Ινστιτούτο Ιατρικής (Institute of Medicine – IOM) συστήνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να πίνουν περίπου 2,2 λίτρα οποιουδήποτε ποτού ημερησίως (περίπου 9 ποτήρια) ενώ οι άνδρες περίπου 3 λίτρα (13 ποτήρια). Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει επιστημονική ένδειξη που να υποστηρίζει ότι μία συγκεκριμένη ποσότητα υγρού είναι η βέλτιστη για τον οργανισμό.

Μία νέα μελέτη αντιτίθεται στις συστάσεις αυτές και τον κανόνα 8×8, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να πίνουμε μόνο όταν διψάμε, μετά την ανακάλυψη ενός σωματικού μηχανισμού ο οποίος κάνει την πρόσληψη περίσσειας νερού δυσκολότερη.

Για τη μελέτη αυτή, η ερευνητική ομάδα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να πιουν μεγάλες ποσότητες νερού αμέσως μετά την άσκηση, όταν διψούσαν και πιο αργά μέσα στην ημέρα, όταν δεν διψούσαν. Σε κάθε περίπτωση τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν πόσο δύσκολο ήταν να καταπιούν το νερό. Σε σύγκριση με την κατανάλωση νερού μετά την άσκηση, οι συμμετέχοντες στη μελέτη βρήκαν ότι ήταν τρεις φορές πιο δύσκολο να πιουν νερό αργότερα, όταν δεν ήταν διψασμένοι.

Ο Michael Farrell, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, βρήκαμε ότι χρειάζεται προσπάθεια για να καταπιεί κάποιος περίσσεια νερού, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται να ξεπεράσει κάποια μορφή αντίστασης. Αυτό είναι σύμφωνο με την υπόθεσή μας ότι το αντανακλαστικό της κατάποσης αναστέλλεται όταν έχει πιει κανείς όσο νερό χρειάζεται.»

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας (functional magnetic resonance imaging – fMRI) για να μετρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα ακριβώς πριν την κατάποση νερού σε καθε μία από τις συνθήκες του πειράματος. Ανακάλυψαν ότι κάποιες περιοχές του δεξιού προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου παρουσίασε σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν οι συμμετέχοντες έπρεπε να καταβάλλουν προσπάθεια για να καταπιούν, και συνεπώς αυτή η περιοχή του εγκεφάλου «παρακάμπτει» τη φυσιολογική αντίσταση στην κατάποση για να επιτρέψει την κατανάλωση περίσσειας νερού.

«Εάν κάνουμε αυτό που ζητά το σώμα μας, τότε σίγουρα θα κάνουμε το σωστό. Απλά να πίνουμε με βάση τη δίψα και όχι με βάση ένα συγκεκριμένο προγράμμα.»
Michael Farrell

Ο Farrell και η ομάδα του επιμένουν ότι το να πίνει κανείς πάρα πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα όπως π.χ. υπονατριαιμία, δηλαδή χαμηλά επίπαδα νατρίου στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο. Χαρακτηριστικά αναφέρουν περιπτώσεις μαραθωνοδρόμων τους οποίους είχαν συμβουλεύσει να πίνουν πολύ νερό, οι οποίοι τελικά πέθαναν γιατί ήπιαν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από όση χρειαζόταν το σώμα τους ακολουθώντας τυφλά τις οδηγίες.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, όσον αφορά στην πρόσληψη νερού, σίγουρα είναι καλύτερα να ακούμε το σώμα μας.

ΜΕΣΩWhiteman H. "Only drink water when thirsty,' study suggests", Medical News Today, 10/10/2016
ΠΗΓΗDenton D et al. "Overdrinking, swallowing inhibition, and regional brain responses prior to swallowing", PNAS Vol. 113 no. 43, 12274–12279, doi: 10.1073/pnas.1613929113, 10/10/2016
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).