Ο χρόνιος πόνος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας των αμερικανών, επηρεάζοντας τις ζωές 100 εκατομμυρίων ενηλίκων, πολύ περισσότερων από αυτούς που υποφέρουν από καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη και καρκίνο μαζί (Institute of Medicine Report, 2011). Όμως, παρ’ όλη τη σημαντικότητα του προβλήματος, το αμερικάνικο κράτος διαθέτει εξαιρετικά λίγα χρήματα για έρευνα που αφορά τον πόνο, κυρίως επειδή αυτός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αντικειμενικά.

Ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη αποκάλυψαν μία νέα μέθοδο σάρωσης εγκεφάλου η οποία επιτρέπει στους γιατρούς να «δουν» το χρόνιο πόνο με μεγάλη λεπτομέρεια, για πρώτη φορά. Αυτή η τεχνική είναι ένας συγκερασμός PET scan και μαγνητικής τομογραφίας (MRI) και παρουσιάζει ξεκάθαρα εάν ο ασθενής πονά, προσφέροντας ένα σημαντικά καλύτερο τρόπο να διαγνωστεί ο χρόνιος πόνος. Σε μελέτες, οι περιοχές του εγκεφάλου που αντιστοιχούν στις περιοχές του σώματος που εμφανίζεται ο πόνος φωτίζονται και αποτυπώνονται στη σάρωση.

Η νέα αυτή μέθοδος απέδωσε εικόνες στις οποίες φαίνεται πώς τα γλοιακά κύτταρα (που προέρχονται από το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά βρίσκονται στο νευρικό σύστημα) ενεργοποιούνται σε ασθενείς με χρόνιο πόνο, ενισχύοντας τη μετάδοση των σημάτων πόνου στον εγκέφαλο.

Η σημαντικότητα της ανακάλυψης αυτής θα απαντήσει σε όσους αντιμετωπίζουν τους ασθενείς με χρόνιο πόνο ως φαρμακομανείς ή υποχόνδριους και θα τους βοηθήσει να μειώσουν τις συνεχείς εναλλαγές θεραπειών. «Ο πόνος μπορεί να αντιστραφεί. Σε 5-10 χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε διαθέσιμο ένα χάπι που κάνει ακριβώς αυτό», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης Marco Loggia.

ΠΗΓΗForeman J. “A New Kind Of Brain Scan Can See Your Pain, Literally”. Popular Science, 5/8/2015
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).