Ένα νέο φάρμακο για ενήλικες που υποφέρουν από έκζεμα και δεν ελέγχονται ή δεν μπορούν να λάβουν τοπικές θεραπείες, ενέκρινε ο FDA (Food & Drug Administration) στις Η.Π.Α. Το φάρμακο περιέχει τη δραστική ουσία dupilumab και θα κυκλοφορήσει σε ενέσιμη μορφή με ένδειξη ασθενείς με μέτριο ή σοβαρό έκζεμα.

Το έκζεμα είναι μία πάθηση του δέρματος η οποία προκαλεί φλεγμονή, ερυθρότητα και κνησμό ενώ συναντάται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και υφίσταται για όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς.

Παρ’ όλα αυτά, το νέο φάρμακο δεν είναι και τόσο οικονομικό. Ένας χρόνος θεραπείας κοστίζει 37.000 δολάρια, σύμφωνα με τους New York Times, ενώ η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από πολλά βιολογικά σκευάσματα που θεραπεύουν άλλες δερματικές ασθένειες. Το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και συνδυαστικά με κορτικοστεροειδή. Σε σχέση με άλλες θεραπείες για το έκζεμα που πρέπει να εφαρμόζονται τοπικά πολλές φορές την ημέρα, ο τρόπος χορήγησής του είναι πολύ πιο εύκολος, αυξάνοντας βέβαια και τη συμμόρφωση του ασθενούς.

Η έγκριση του FDA βασίστηκε σε τρεις κλινικές μελέτες με συνολικό αριθμό 2.100 ασθενών με μέτριο ή σοβαρό έκζεμα που δεν ελεγχόταν επαρκώς από τοπικές θεραπείες. Μετά από 16 εβδομάδες θεραπείας οι ομάδες που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασαν καθορότερο δέρμα και πολύ λιγότερο κνησμό σε σχέση με τις ομάδες που έλαβαν placebo.

Το συγκεκριμένο φάρμακο εμφάνισε και κάποιες παρενέργειες όπως κάποιες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και οφθαλμικά προβλήματα ενώ οι πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες στις κλινικές μελέτες ήταν αντιδράσεις στο σημείο έγχυσης, πληγές στο στόμα και στα χείλια και φλεγμονή στα μάτια και τις βλεφαρίδες που συνοδευόταν από ερύθημα, πρήξιμο και κνησμό. Σύμφωνα με τον FDA, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία ασφάλειας και ανεκτικότητας για τους ασθενείς με άσθμα.

ΜΕΣΩPreidt R. "New Eczema Drug Gets FDA's Blessing", WebMD News from HealthDay, 28/3/2017
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).