Το Παγκόσμιο Ιδρυμα Οστεοπόρωσης, ο μεγαλύτερος και εγκυρότερος οργανισμός για την μελέτη της Οστεοπόρωσης στον κόσμο, μετά από μία μελέτη που αφορούσε 118.872 άνδρες και γυναίκες, που γεννήθηκαν από το 1907 έως το 1935 και διήρκεσε από το 1967 έως το 1991 (Reykjavik study) διαπίστωσε ότι: α) Ο κίνδυνος για δεύτερο κάταγμα μετά το πρώτο αυξάνεται κατά 4% για κάθε έτος ηλικίας και είναι 41% υψηλότερος στις γυναίκες από τους άνδρες. 2) Ο κίνδυνος για δεύτερο σημαντικό οστεοπόρωτικό κάταγμα είναι μεγαλύτερος αμέσως μετά το πρώτο. Αν και ο κίνδυνος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, πάντα είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Ακόμη τόσο αυτή όσο και άλλες μελέτες έδειξαν ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς πριν κάνουν ένα μεγάλο οστεοπορωτικό κάταγμα ισχίου, είχαν προηγουμένως κάποιο μικρότερο σε κάποια περιοχή του σκελετού, το οποίο αφέθηκε να κολλήσει μόνο του από τον γιατρό τους, χωρίς ο τελευταίος να βάλει διάγνωση της υπάρχουσας οστεοπόρωσης ή/και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Σύμφωνα με τις στατιστικές το 80% των ασθενών που είχαν κάποιο πρώτο κάταγμα ποτέ δεν είχαν διαγνωσθεί ότι πάσχουν από οστεοπόρωση, ούτε είχαν λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

ΠΗΓΗOC35 Imminent Risk of Major Osteoporotic Fracture After Fracture (Reykjavik Study), N. C. Harvey, H. Johansson, K. Siggeirsdottir, A. Oden, V. Gudnason, E. McCloskey, G. Sigurdsson, J. A. Kanis, Abstract book: WCO-IOF-ESCEO World Congress on Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases, 14 -17 April 2016, Malaga, Spain Osteoporosis International, Volume 27/ Suppl 1/ 2016
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.