Ο Jason Carroll, καθηγητής οικογενειακών σπουδών στο Brigham Young University, και δύο συνεργάτες του, στα πλαίσια της συνεχούς μελέτης του θεσμού του γάμου, έδωσαν περισσότερο φως σε ένα θέμα που σχετίζεται με τον υλισμό και τον τρόπο που αυτός συνδέεται με την συνολική ευτυχία των παντρεμένων ζευγαριών.

“Γνωρίζουμε ότι ο υλισμός μπορεί να οδηγήσει σε κακή διαχείριση χρημάτων, κάτι που οδηγεί σε χρέη και εντάσεις, αλλά οι οικονομικοί παράγοντες μπορεί να μην είναι οι μόνοι λόγοι στις καταστάσεις αυτές”, δηλώνει ο Carroll. “Ο υλισμός δεν είναι μία απομονωμένη προτεραιότητα ζωής. Καθώς το κυνήγι του χρήματος και των αγαθών αποκτά προτεραιότητα, φαίνεται ότι άλλες διαστάσεις της ζωής, όπως οι σχέσεις, χάνουν τη σημαντικότητά τους.”

Ο Carroll και η ομάδα του παρακολούθησαν 1.310 παντρεμένα άτομα και για να αξιολογήσουν τα επίπεδα υλισμού, αντίληψης της σημαντικότητας του γάμου και της ευτυχίας μέσα στο γάμο. Έθεσαν λοιπόν σε κάθε συμμετέχοντα ερωτήματα όπως “το να κατέχω όμορφα πράγματα σήμερα είναι πιο σημαντικό σε εμένα από το να εξοικονομώ για το μέλλον” και “το να έχω χρήματα είναι πολύ σημαντικό για εμένα” και κατόπιν τους ζήτησαν να απαντήσουν πόσο πολύ συμφωνούν με την κάθε ερώτηση.

Η μελέτη αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υψηλότερα επίπεδα υλισμού συνδέονται με μειωμένη αίσθηση της σημαντικότητας του γάμου και χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας μέσα στο γάμο. Μία από τις πιθανές αιτίες του συμπεράσματος αυτού βρίσκεται στο ότι ο υλισμός περιορίζει τις άλλες προτεραιότητες της ζωής και συνεπώς περιορίζει το χρόνο που κάποιος δαπανά για άλλες προτεραιότητες σε μία σχέση όπως η επικοινωνία, οι συγκρούσεις και οι επιλύσεις τους και οι σεξουαλικές σχέσεις. Ο Carroll και οι συνεργάτες του βρήκαν επίσης ότι ο υλισμός μπορεί να σχετίζεται με μία προσέγγιση στην ευτυχία που βασίζεται στα αγαθά αντί για τη σχέση. Συμπερασματικά, οι υλιστές σύζυγοι ψάχνουν την ευτυχία στα αγαθά και όχι στους ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι καταναλώνουν λιγότερο χρόνο στο να ασχολούνται με το να κάνουν το γάμο τους επιτυχημένο.

Παρ’ όλα αυτά, ο Carroll πιστεύει ότι τα ζευγάρια μπορούν να αλλάξουν συμπεριφορά ώστε να λυθούν αυτά τα υλιστικά προβλήματα. “Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν κατά πόσο ο υλισμός τους, δηλαδή το κυνήγι των αγαθών, αποτελεί μία μη ισορροπημένη προτεραιότητα στη ζωή τους. Είναι πολύ βοηθητικό για τα ζευγάρια να αξιολογούν και να συζητούν ανοιχτά τη διαχείριση του χρόνου τους και να προσπαθούν να αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην ενδυνάμωση της γαμήλιας σχέσης τους“, προσθέτει.

ΠΗΓΗAshley B. LeBaron, Heather H. Kelley, Jason S. Carroll. Money Over Marriage: Marriage Importance as a Mediator Between Materialism and Marital Satisfaction. Journal of Family and Economic Issues, 2017
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).