Μήπως η ζυγαριά σου κοντεύει να σπάσει και η βελόνα της κοντεύει να βγει έξω από τις ενδείξεις; Δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που σου συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, το 2015 θα υπάρχουν περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο – ενήλικοι και παιδιά – με πολλά περιττά κιλά. Και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άλλα χρόνια νοσήματα, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, πολλοί καρκίνοι και η κατάθλιψη.

Σε επιδημία άνευ προηγουμένου εξελίσσεται η παχυσαρκία, με τις προβλέψεις των ειδικών να σπάνε το κοντέρ της ανησυχίας. Στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, το 2025 θα υπάρχουν 2,7 δισεκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες και 359 εκατομμύρια υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.

Ζοφερή είναι η εικόνα και στην  Ελλάδα, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν 480.000 υπέρβαρα και παχύσαρκα Ελληνόπουλα.

Τεράστιο είναι και το κόστος της παχυσαρκίας, αφού την ακολουθούν – ως επιπλοκές – άλλα χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, η μη αλκοολική νόσος του ήπατος, πολλοί καρκίνοι και η κατάθλιψη.

Λόγω των συννοσηροτήτων και των επιπλοκών της, η παχυσαρκία κοστίζει ετησίως 600 δις. δολάρια στον παγκόσμιο προϋπολογισμό υγείας, και αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για την πρόληψή της, το ετήσιο ιατρικό κόστος για την θεραπεία των συνεπειών της θα φτάσει το 1,2 τρις. δολάρια το 2025.

Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντικό νόσημα και, συνεπώς, οφείλεται σε μια σειρά από “σφάλματα”. Για παράδειγμα, την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε κατά 33% η παγκόσμια κατανάλωση σακχαρούχων ποτών ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε κατά 80% η σωματική δραστηριότητα των νέων ηλικίας 11-17 ετών.

Στην Ελλάδα, με 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, τα Ελληνόπουλα ξεκινούν από πολύ μικρές ηλικίες το επικίνδυνο “φλερτ” με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση, τη δυσλιπιδαιμία, το λιπώδες ήπαρ, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τις διαταραχές πηκτικότητας του αίματος και του ενδοθηλίου, που αναμένεται να επηρεάσουν μέχρι το 2025 120.000 παιδιά σχολικής ηλικίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι παθήσεις αυτές θα επηρεάσουν περίπου 50 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας. 

Για την απώλεια των περιττών κιλών χρειάζονται και φάρμακα

Για την αποτελεσματική απώλεια και διατήρηση του βάρους, απαιτείται συχνά και πρόσθετη υποστήριξη των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων με φαρμακοθεραπεία.

Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες, για τη διαχείριση της παχυσαρκίας στους ενήλικες, η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να θεωρείται μέρος της συνολικής θεραπευτικής προσέγγισης των παχύσαρκων ασθενών. Η φαρμακοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αυξήσουν την απώλεια βάρους, να έχουν καλύτερη συμμόρφωση, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των επιπλοκών λόγω αυξημένου σωματικού βάρους, και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία π.χ. του διαβήτη τύπου 2.

Η σύγχρονη φαρμακευτική έρευνα εμπλούτισε τις διαθέσιμες φαρμακευτικές επιλογές με φάρμακα εγκεκριμένα από τους επίσημους φορείς στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α..

Γνωρίζοντας την επίδραση του κεντρικού νευρικού συστήματος και του γαστρικού σωλήνα στο ενεργειακό ισοζύγιο, αυτά τα φάρμακα, με την κατάλληλη από τον γιατρό διαχείριση, μπορούν να γίνουν αποτελεσματικοί σύμμαχοι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών της παχυσαρκίας και να επιδείξουν σημαντικό όφελος στους επικείμενους κινδύνους από την ασθένεια.

Είναι Παθολόγος - Κλινικός Διατροφολόγος και μέλος της World Obesity Federation (WOF), της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.), της European Society of Lifestyle Medicine (ESLM) και της S.C.O.P.E (U.K.). Έχει λάβει πιστοποίηση εξειδίκευσης στην επαγγελματική εκπαίδευση για την Παχυσαρκία (Specialist Certification of Obesity Professional Education). Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα.