Η Asterias Biotherapeutics ξανάφερε στο προσκήνιο μία από τις πρώτες ερευνητικές μελέτες από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η θεραπείες με βλαστοκύτταρα ήταν ακόμη στα σπάργανα.

Στη μελέτη αυτή, έγινε έγχυση 5 με 10 εκατομμυρίων βλαστοκυτάρων στη σπονδυλική στήλη ασθενών οι οποίοι είχαν χάσει κάθε δυνατότητα κίνησης κάτω από το σημείο του τραύματός τους και εμφάνιζαν σοβαρή παράλυση στα άνω και κάτω άκρα.

Με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 55ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της International Spinal Cord Society (ISCoS) στη Βιέννη, ο ιατρικός διευθυντής της Asterias δρ Edward Wirth, παρουσίασε κάποια ενθαρρυντικά ενδιάμεσα αποτελέσματα της μελέτης αυτής. Ο κάθε ασθενής που έλαβε τη θεραπεία αυτή παρουσίασε βελτίωση στα άνω άκρα και, σημειωτέον, οι ασθενείς που έλαβαν τη μεγαλύτερη δόση βλαστοκυττάρων (10 εκατομμύρια) εμφάνισαν μεγαλύτερη βελτίωση από τους ασθενείς που έλαβαν τη χαμηλότερη δόση.

Σύμφωνα με τον Steve Cartt, CEO της Asterias, τα αποτελέσματα της ομάδας που έλαβε τη μεγάλη δόση, παρ’ ότι είναι αρκετά νωρίς ακόμα, εμφανίζουν σημαντική βελτίωση στην κινητική λειτουργία, και ειδικότερα στη χρήση των χεριών, δακτύλων και άκρων, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ποιότητα ζωής του ασθενούς και την ικανότητά του να αυτοεξυπηρετείται.

Ένας από τους εθελοντές, ο Kristopher Boesen, 21 ετών, ο οποίος είχε μείνει παράλυτος από τροχαίο, άρχισε να δείχνει σημάδια βελτίωσης μόλις δύο εβδομάδες μετά την εγχείριση. Μετά από τρεις μήνες ήταν πάλι σε θέση να τραφεί μόνος του, να χρησιμοποιήσει το κινητό του, να γράψει το όνομά του και να αγκαλιάσει την οικογένειά του και τους φίλους του.

Παρ’ όλα αυτά, ένας νευρολόγος από το Methodist Rehabilitation Center στο Jackson του Mississippi, ο δρ Keith Tansey, έθεσε τον προβληματισμό του όσον αφορά την μελέτη και την παρομοίασε «με την προσευχή Ave Maria, τη λέμε και ελπίζουμε ότι θα δουλέψει». Επισήμανε επίσης ότι η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου (control group) και ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Πάντως, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σίγουρα θα οδηγήσουν την Asterias να επενδύσει μεγαλύτερους πόρους σε νέες, τυφλές μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση.

ΜΕΣΩCaughill P "Paralyzed Man Regains Motor Function As A Result of Stem Cell Therapy", Futurism, 16/9/2016
ΠΗΓΗBourzac K "After Setbacks, a Pioneering Stem-Cell Technology Is Back in Human Trials", MIT Technology Review, 14/9/2016
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).