Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Sydney ανέλυσαν πάνω από 20 χρόνια ερευνητικών δεδομένων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εκπαίδευση του εγκεφάλου με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών (computer-based brain training) μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις της συνολικής γνωστικής λειτουργίας, της μνήμης, της εκμάθησης και της προσοχής όπως επίσης και των ψυχοκοινωνικών λειτουργιών (διάθεση και αντίληψη ποιότητας ζωής) σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με ήπια γνωστική εξασθένιση (mild cognitive impairment – MCI).

Αντιθέτως, όταν συνδυάστηκαν δεδομένα από 12 μελέτες εκπαίδευσης εγκεφάλου σε ανθρώπους με άνοια τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά. Συνεπώς, η εγκεφαλική εκπαίδευση δεν επιφέρει αποτέλεσμα όταν έχει ήδη διαγνωστεί άνοια.

Η ήπια γνωστική διαταραχή εκδηλώνεται με μία εξασθένιση της μνήμης και άλλων ικανοτήτων που σχετίζονται με τη σκέψη παρ’ όλο που οι ικανότητες καθημερινής διαβίωσης παραμένουν ανεπηρέαστες ενώ αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Οι άνθρωποι με MCI εμφανίζουν 1 στις 10 πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια μέσα σε ένα χρόνο ενώ ο κινδυνος είναι σημαντικά υψηλότερος αν συνυπάρχει και κατάθλιψη.

Η εκπαίδευση του εγκεφάλου με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι μία θεραπευτική μέθοδος για την ενίσχυση της μνήμης και των ικανοτήτων της σκέψης με την επίλυση εγκεφαλικά απαιτητικών ασκήσεων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή οι οποιες είναι σχεδιασμένες να μοιάζουν με βιντεοπαιχνίδια.

“Η έρευνά μας δείχνει ότι η εγκεφαλική εκπαίδευση μπορεί να διατηρήσει ή ακόμα και να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες ανάμεσα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης, ενώ είναι μία οικονομική και ασφαλής θεραπεία”, τόνισε ο δρ Amit Lampit από το School of Psychology και επικεφαλής της μελέτης.

Για να φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές συνδύασαν αποτελέσματα από 17 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες με περίπου 700 ασθενείς σε μία μετανάλυση. Σε προηγούμενη μετανάλυσή τους έδειξαν ότι η εγκεφαλική εκπαίδευση είναι χρήσιμη και σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε υγιείς ηλικιωμένους ή ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον.

ΠΗΓΗUniversity of Sydney. "Brain training can help in fight against dementia, meta-analysis shows." ScienceDaily, 14/11/2016
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).