Μία πολύ ενδιαφέρουσα μετανάλυση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of the American Medical Association Internal Medicine. Μία ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Sahil Khanna εξέτασε 16 κλινικές μέλετες με συνολικό αριθμό 7.703 ασθενών που εμφάνισαν λοίμωξη από το βακτήριο Clostridium difficile. Το βακτήριο αυτό προκαλεί κολίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στο κόλον (παχύ έντερο) με συμπτώματα κοιλιακού άλγους, διάρροιας και ναυτίας, μεταξύ άλλων.

Η ανάλυση έδειξε ότι πάνω από το 50% των ασθενών είχαν λάβει θεραπεία για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) ενώ το 20% του συνόλου των ασθενών υποτροπίασαν μέσα σε τρεις μήνες από την προηγούμενη λοίμωξη. Από αυτούς, πάνω από το 22% λάμβανε θεραπεία για ΓΟΠΝ ενώ το 17,3% δεν λάμβανε θεραπεία.

Σύμφωνα με τον Khanna, η καταστολή του γαστρικού οξέος από τα φάρμακα για τις “καούρες”, όπως τα Zantac ή τα Nexium, επηρεάζει τα βακτήρια που κατοικούν στην κοιλιά με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να παρουσιαστεί λοίμωξη απο Clostridium. Βέβαια, οι ασθενείς που λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά μπορεί να έχουν και περισσότερο επιβαρυμένη υγεία στην αρχή της μελέτης από τους υπόλοιπους, κάτι που τους κάνει περισότερο ευάλωτους σε λοιμώξεις.

“Δεν το βλέπουμε αυτό σαν πρόβλημα”, σχολίασε ο Dr. David Bernstein, διευθυντής Ηπατολογίας στο Northwell Health στη Νέα Υόρκη. “Πάρα πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά. Δεν θα άλλαζα τίποτα σε αυτά που κάνουμε ως ιατρική πρακτική ή επικοινωνούμε στους ασθενείς μας βασισμένος σε αυτά που βρήκε αυτή η μετανάλυση”.

Βέβαια, μέχρι τώρα έχουν δημοσιευθεί αρκετές μελέτες που δείχνουν μία συσχέτιση μεταξύ των θεραπειών για τη ΓΟΠΝ και τη λοίμωξη από Clostridium. Μία μελέτη του 2016 με 1.000 ασθενείς βρήκε ότι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) (κατηγορία φαρμάκων όπως το Nexium) σχετίζονταν με λοιμώξεις από Clostridium στο 6,7% των ασθενών σε σύγκριση με το 1,8% των ασθενών που λάμβαναν αναστολείς H2.

Μία ακόμη μελέτη με πάνω από 1.800 ασθενείς έδειξε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν PPIs παρουσίαζαν μικρότερη βιοποικιλότητα στη φυσιολογική βακτηριακή χλωρίδα της κοιλιάς ενώ παράλληλα εμφάνιζαν μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων που συνήθως βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα.

Επίσης, μία τρίτη μελέτη με 485 ασθενείς με λοίμωξη από Clostridium έδειξε ότι οι 19 από τους 23 ασθενείς που πέθαναν από τη λοίμωξη, λάμβαναν φάρμακα γαστροπροστασίας 90 ημέρες πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Το 2012, ο FDA εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εφιστά την προσοχή σε αυτούς που λαμβάνουν PPIs ότι θα πρέπει να ελέγχονται για τη λοίμωξη από Clostridium εάν υποφέρουν από διάρροια που δεν υποχωρεί.

ΜΕΣΩDavis R "Popular heartburn drugs found to promote deadly superbug infections", Natural News, 5/4/2017
ΠΗΓΗKhanna S et al. "Association of Gastric Acid Suppression With Recurrent Clostridium difficile Infection A Systematic Review and Meta-analysis", JAMA Intern Med. Published online March 27, 2017. doi:10.1001/jamainternmed.2017.0212
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).