Ο Αγιος Βασίλης πρέπει σύμφωνα με την παράδοση να είναι τουλάχιστον 550 ετών. Παρ’ όλο που είναι ξωτικό, όπως λένε τα παραμύθια, και ζει ανάμεσα σε ξωτικά και σε ένα περιβάλλον αρκετά υγιές αλλά και κρύο, όπως είναι ο Βόρειος Πόλος, θα πρέπει να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας συμβατά με την ηλικία του.

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αξιολόγηση της υγείας του, χρησιμοποιώντας ό,τι στοιχεία διαθέτουμε (εικόνες, παραμύθια κ.λ.π.) και την βοήθεια ενός γνωστότατου γεροντολόγου του καθηγητού Dr. Thomas Cavalieri, κοσμήτορα του Rowan University School of Osteopathic Medicine του New Jersey, ο οποίος έγραψε πολύ πρόσφατα ένα ανάλογο άρθρο.

Καταρχήν ο Αγιος Βασίλης είναι παχύσαρκος. Επομένως σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες που αφορούν παχύσαρκα άτομα ηλικίας πάνω από 65 χρονών, η πιθανότητα να πάσχει από ελαφρά υπέρταση και από διαβήτη ή προδιαβήτη είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Επομένως θα πρέπει τα παιδιά να σταματήσουν να αφήνουν κάτω από το χριστουγενιάτικο δένδρο τα κλασικά γλυκά (καραμέλες, γλυφιτζούρια κ.ά.) ή αλμυρά εδέσματα (διάφορες χορτόπιτες κ.ά.), τα οποία σαφώς αντενδείκνυνται σε τέτοιες καταστάσεις. Ένα γλυκό φτιαγμένο για διαβητικούς ή μερικοί ξηροί καρποί ανάλατοι, π.χ. καρύδια, θα ήταν ένα εξαιρετικό δώρο γι’ αυτή την περίπτωση.

Παλαιότερα ο Αγιος Βασίλης συνήθιζε να απεικονίζεται με μια πίπα στο στόμα. Τα τελευταία χρόνια, μετά από τις εντατικές αντικαπνιστικές εκστρατείες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, φαίνεται ότι επηρεάστηκε και έκοψε το κάπνισμα, κάνοντας αφ’ ενός καλό στον εαυτό του, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα και το καλό παράδειγμα τόσο στους μπαμπάδες, αλλά κυρίως στις μαμάδες, οι οποίες τελευταία συνηθίζουν να καπνίζουν σαν τα φουγάρα του Τιτανικού.

Από τα παραμύθια γνωρίζουμε ότι ο Αγιος Βασίλης συνηθίζει να πίνει γάλα. Όπως είναι γνωστό, το γάλα του προσφέρει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να διατηρεί ένα δέρμα νεανικό και χωρίς ρυτίδες, ενώ παράλληλα ισχυροποιεί τον σκελετό του με το ασβέστιο που περιέχει. Θα πρέπει όμως να το ενισχύει συστηματικά και με βιταμίνη D, εάν θέλει να αποφύγει την οστεοπόρωση και τα κατάγματα. Η απουσία ήλιου τους έξι χειμωνιάτικους μήνες στον Βόρειο Πόλο, καθιστά την σύσταση αυτή εξαιρετικά σημαντική. Επομένως ένας προσδιορισμός της βιταμίνης D στο αίμα του μετά τις γιορτές και η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης D καθημερινά για όλο τον χειμώνα, ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα ήταν μια καλή συμβουλή.

Άτομα μεγάλης ηλικίας, όπως ο Αγιος Βασίλης, πάσχουν και από διαταραχές της μνήμης. Το πρόβλημα το αντιμετωπίζει αρκετά καλά χρόνια τώρα, γράφοντας ό,τι δουλειές έχει να κάνει σε μια τεράστια λίστα. Η λίστα των δώρων είναι σε όλες τις εικόνες κοντά του και συνήθως ανεμίζει μέχρι και έξω από το έλκηθρο. Παρ’ όλα αυτά δεν θα ήταν άσχημο να τροποποιήσει λίγο την δίαιτά του, σύμφωνα με τις οδηγίες που δημοσιεύθηκαν τελευταία για τους ασθενείς με Alzheimer. Θα πρέπει δηλαδή να αυξήσει την πρόσληψη ξηρών καρπών, δηλαδή βιταμίνης E, αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος B, που θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμες για το νευρικό σύστημα.

Κατά την άποψή μας ένα άτομο της ηλικίας του θα πρέπει να προσέχει πολύ εάν θέλει να συνεχίσει να προσφέρει τα δώρα μπαίνοντας στα σπίτια από την καμινάδα του τζακιού. Γι’ αυτό χρειάζεται κατά τη διάρκεια του χρόνου να κάνει συστηματική γυμναστική έτσι ώστε να διατηρήσει την ευκινησία του αλλά και να μην πάρει κιλά, διότι οι σύγχρονες καμινάδες είναι εξαιρετικά στενές. Το ήπιο περπάτημα για 4 ώρες περίπου την εβδομάδα και η λήψη γλυκοζαμίνης κατά περιόδους, θα τον βοηθήσει να διατηρήσει και την ευλυγισία των αρθρώσεών του και να αποφύγει τις οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις.

Ο Άγιος Βασίλης πάντα παρουσιάζεται χαρούμενος και γελαστός, επομένως δεν πρέπει να παρουσιάζει ψυχολογικά προβλήματα. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή είναι ανύπαντρος και δεν έχει παιδιά. Η παρέα με τα άλλα ξωτικά πρέπει να είναι ευχάριστη, αλλά κυρίως η ενασχόλησή του με τους ταράνδους του και ιδιαίτερα με τον Ρούντολφ, πρέπει να του δίνει μεγάλη χαρά και ηρεμία. Άλλωστε οι ψυχολόγοι πάντα συνιστούν για τους μοναχικούς ανθρώπους την συντροφιά κάποιου ζώου.

Συμπερασματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι εάν ο Αγιος Βασίλης ακολουθήσει μερικές απλές συμβουλές και βελτιώσει και την δίαιτά του έχει πιθανότητα να ζήσει άλλα 500 χρόνια.

ΜΕΣΩΓεωργιάδης Α. "Πόσο υγιής είναι ο Άγιος Βασίλης;", myoskeletiko.com, 24/12/2013
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.