Την εποχή αυτή ο πονόλαιμος από κάποια ιογενή λοίμωξη είναι κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο. Η αντιμετώπισή του είτε με την χορήγηση διαφόρων αντισηπτικών δισκίων, είτε με μια μεγάλη σειρά σπιτικών φαρμάκων όπως το σκόρδο, το αλατόνερο, το μέλι, το τσάι, το τσίπουρο κ.λπ. εφαρμόζεται καθημερινά σε κάθε ελληνική οικογένεια.

Μια συστηματική ανασκόπηση των θεραπειών για τον πονόλαιμο που δημοσιεύθηκε πριν μια εβδομάδα στο British Medical Journal και αφορούσε 10 τυχαιοποιημένες μελέτες που κάλυπταν 1.426 ασθενείς, απέδειξε ότι η χορήγηση από του στόματος μιας και μοναδικής δόσης δεξαμεθαζόνης 10 mg, κατόρθωνε να εξαλείψει τον πονόλαιμο σε 24 ώρες, 2,5 φορές πιο γρήγορα από το εικονικό φάρμακο. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες δεν αναφέρθηκαν και τα όποια δυσάρεστα συμπτώματα που διαπιστώθηκαν οφείλονταν περισσότερο στην νόσο που προκαλούσε τον πονόλαιμο. Ανάλογη ανασκόπηση της Cochrane Library το 2012 είχε καταλήξει σε ανάλογα αποτελέσματα.

Επομένως εάν ο πονόλαιμος είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και μας εμποδίζει σοβαρά στην καθημερινότητά μας, μια απλή μικρή δόση κορτιζόνης μπορεί να είναι μια αρκετά αποτελεσματική και ιδιαίτερα ασφαλής θεραπεία με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει σοβαρή αντένδειξη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.