Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουμε παρατηρήσει ότι πολλοί γιατροί ελέγχουν συστηματικά και χορηγούν τις βιταμίνες Β6 και Β12, όταν είναι απαραίτητο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι αρχικές υψηλές δόσεις που χορηγούνται στα αρχικά στάδια μιας διαγνωσμένης υποβιταμίνωσης από τις παραπάνω βιταμίνες, δεν ρυθμίζονται ή δεν τροποποιούνται όταν οι ασθενείς επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Oncology, έδειξε ότι η πρακτική αυτή μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες.

Η μελέτη αυτή αφορούσε 77.000 ενήλικες, ηλικίας 50 έως 76 ετών, που κατοικούσαν στην περιοχή της Washington οι οποίοι μελετήθηκαν από το 2000 έως το 2002. Όλοι απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε στη λήψη των βιταμινών αλλά και πολλών άλλων σχετικών στοιχείων για την συνήθειές τους την προηγούμενη δεκαετία.

Η ανάλυση των απότελεσμάτων έδειξε ότι:
  1. Η λήψη 20 mg/ημέρα βιταμίνης Β6 για 10 χρόνια, από κάθε πηγή, αυξάνει κατά 82% τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
  2. Η λήψη περισσότερων των 55 μικρογραμμαρίων την ημέρα βιταμίνης Β12, για 10 χρόνια, από κάθε πηγή, αυξάνει κατά 98% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
  3. Τα αποτελέσματα αυτά αφορούσαν μόνο άνδρες.
  4. Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 3 έως 4 φορές όταν οι άνδρες καπνίζουν.

Τα αποτελέσματα αυτά αποτέλεσαν έκπληξη και στους ίδιους τους ερευνητές, διότι ο αρχικός στόχος της μελέτης τους δεν ήταν να αποκαλύψουν κάτι σχετικό, θετικό ή αρνητικό, για τις συγκεκριμένες βιταμίνες.

Τα μηνύματα αυτής της μελέτης είναι πολλά, αλλά τα πιο σημαντικά είναι δύο:
  1. Καμία ουσία σε μεγάλη δόση και σε χρόνια χρήση δεν είναι ατοξική
  2. Οι ασθενείς πρέπει να επισκέπτονται συχνότερα τους γιατρούς όταν λαμβάνουν κάποια ουσία συνεχώς, ακόμη και μια απλή βιταμίνη!
ΠΗΓΗTheodore M. Brasky, Emily White, Chi-Ling Chen. "Long-Term, Supplemental, One-Carbon Metabolism–Related Vitamin B Use in Relation to Lung Cancer Risk in the Vitamins and Lifestyle (VITAL) Cohort." Journal of Clinical Oncology, 2017; JCO.2017.72.773
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.